İBB Sergi Hakkında Müstehcenlik İddiaları ve İmamoğlu’nun Tepkisi

Feshane’deki sergiye soruşturma

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Feshane binasını Artİstanbul Feshane adıyla yeniden açtı. Ancak Yesevi Alperenler Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican, burada sergilenen “Ortadan Başlamak” adlı serginin müstehcen içerikler barındırdığını iddia ederek İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Mican, suç duyurusunda serginin kapatılmasını ve İBB ile ilgili kişilerin “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, veya aşağılama” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

Suç duyurusunda, “Oldukça müstehcen çizimler, tablolar, heykeller bulunmaktadır” ifadesi yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da bu suçlamalar üzerine ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme veya aşağılama’ suçundan soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında İBB Kültür A.Ş.’den bir yetkilinin ifadesi alındı. Ancak yetkili, sergiyle ilgili herhangi bir sorumluluğunun olmadığını belirtti. Bunun üzerine savcılık, serginin organizasyon ve düzenlenmesinden sorumlu kişi veya kişilerin kimlik bilgilerinin acil olarak tespit edilerek başsavcılığa gönderilmesi için İBB Genel Sekreterliği’ne yazı gönderdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün Fatih’te katıldığı ‘Unkapanı Yağmur Suyu Tüneli TBM Çıkış Töreni’ sonrasında basın mensuplarının sergiyle ilgili sorularını yanıtladı. İmamoğlu, başlatılan soruşturma hakkındaki bir soru üzerine şunları söyledi: “Her gün şaşkınlıkla karşılaşıyoruz. Utanç verici. Bu ülkede demokrasi olmadığını, sanata saygı olmadığını tüm dünyaya ilan ediyorsunuz. Bu ortamı yaratarak kimseyi ülkemize gelmemesi için caydırıyorsunuz. Bu noktada, hükümette olan sağduyulu insanları, ekonomiyle veya başka konularla ilgilenen sağduyulu insanları göreve davet ediyorum. Ülkemize ve milletimize kalıcı zarar verme niyetinde olan, kötü niyetli insanlara karşı tedbir almalıyız.”