İçişleri Bakanı Yerlikaya: Kaçak Göçmenlerle Mücadelede Olumlu Sonuçlar Alıyoruz!

Mobil göç noktalarında... 1 ayda 21 bin kaçak yakalandı

Türkiye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bakan Yerlikaya’nın, kaçak göçmenlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkındaki açıklamaları şu şekildedir:

“Çalışmalarımız olumlu bir yönde ilerliyor. Ülkemizde şu an itibariyle 4 milyon 843 bin 594 düzenli göçmen bulunmaktadır. Bu sayıya dahil olan 1 milyon 243 bin 423 kişi ise ikamet izni alarak ülkemizde yasal bir şekilde yaşamaktadır. Aynı zamanda 292 bin 289 kişi uluslararası koruma statüsüne sahiptir. Geçici koruma kapsamında ise 3 milyon 307 bin 882 Suriyeli bulunmaktadır. Ancak diğer yabancılar, yani düzensiz göçmenler, ya kaçak yollarla ülkemize gelmiş ya da vize alarak ülkemize girmiş ancak yasal kalış sürelerini ihlal ederek vizesiz duruma geçmiş olan kişilerdir.

İstanbul, bu konuda pilot bölge olarak seçilmiştir. Mobil göç noktaları kurularak bu sorunu çözmeye yönelik adımlar atılmıştır. Bir aylık süre içinde göç noktalarında gerçekleştirilen sorgulamalarda, 21 bin kişinin yasal kalış hakkının olmadığı ve düzensiz göçmen konumunda olduğu tespit edilmiştir. Bu kişilere yönelik idari gözetim kararları alınmış ve daha sonra kolluk birimlerinin refakatinde geri gönderme merkezine alınarak sınır dışı işlemleri yapılmıştır.”

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, kaçak göçmenlerle ilgili yaptığı açıklamada, ülkemizdeki düzensiz göçmen sorununa karşı alınan önlemleri ve gerçekleştirilen sınır dışı işlemlerini vurgulamıştır. Bu çalışmaların, Türkiye’nin göç politikası çerçevesinde ilerlediği belirtilmiştir.