İçişleri Bakanı Yerlikaya’nın Operasyon Sunumu

Yerlikaya: Hamsi değil orkinosun peşindeyiz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara bölgesi toplantısının ardından yaptığı Ege ve Akdeniz bölgesi toplantısında suç örgütlerine yönelik operasyonlar hakkında bilgilendirme yaptı. Yerlikaya, “Biz hamsiyle, istavritle uğraşmıyoruz orkinos yakalamaya çalışıyoruz. Yani büyük balığın peşindeyiz” dedi.

Yerlikaya, Interpol tarafından aranan suçluların yakalanması konusunda “Sultanahmet pozu” örneği verdi. Suçluların yakalandıktan sonra turistik Sultanahmet Meydanı’na götürülerek gösterildiğini belirten Yerlikaya, operasyonların başarısının tüm dünyaya duyurulmak istendiğini söyledi.

Esasen eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun geçtiğimiz yıl verdiği “Bugün dağlardaki terörist sayısı 77’ye düşmüştür” açıklamasına gönderme yapan Yerlikaya, “Bir önceki (bakan) terörist sayısıyla ilgili rakam veriyordu bizim öyle bir derdimiz yok. Biz Cumhurbaşkanımızın sözünü baz alıyoruz. Son terörist de etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadeleye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya’nın sunumunda, Ege/Akdeniz bölgesinde PKK/KCK terör örgütüne yönelik 1316 operasyonda 184 teröristin etkisiz hale getirildiği belirtildi. Türkiye genelinde son bir yılda 111’i bombalı olmak üzere 151 terör eyleminin engellendiği bilgisi paylaşıldı.

Türkiye genelindeki 4 milyon 473 bin 59 yabancıdan 3 milyon 115 bin 344’ünün Suriyeli olduğu ve bunlardan 1 milyon 119 bin 960’ının ikâmet izni bulunduğu bilgisi verildi. Ege ve Akdeniz’de ise geçici koruma altındaki 1 milyon 8 bin 555 Suriyelinin bulunduğu belirtildi.

Yerlikaya’nın bölge toplantılarına TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ ile AK Parti Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül’ün katılmadığı, dünkü Marmara Bölgesi toplantısında eski İçişleri Bakanı İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu’nun yer almadığı öğrenildi. Ayhan Bora Kaplan soruşturması kapsamında elektronik kelepçeliyken yurtdışına kaçan ve ardından ses kayıtları paylaşmaya başlayan Serdar Sertçelik, bazı polislerin Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Fahrettin Koca, Abdulhamit Gül, Mücahit Arslan ve Hasan Doğan aleyhine ifade verdirmek istediğini iddia etmişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ceketsiz ve esprili sunumu bazı milletvekilleri tarafından beğenilirken, bazıları tarafından eleştirildi. Vekiller, Yerlikaya’nın ceketsiz sunumunu “Öğretmen edasıyla yapılan bir sunum oldu” şeklinde değerlendirdi. Yerlikaya’nın sunum sırasında, Konya şivesiyle espriler yapması da vekiller tarafından takdirle karşılandı.