İçişleri Bakanlığı, Hrant Dink Davasında Zarar Görenlere Tazminat Ödemeye Mahkûm Edildi

Hrant’ın katilleri tazminat ödeyecek

İstanbul 10. İdare Mahkemesi, davanın sonucunda İçişleri Bakanlığı’nın zarara uğrayan Dink kardeşlere ödeme yapmasına karar verdi. Mahkeme, Dink kardeşlerin Hrant Dink’in ölümüyle ilgili olarak Bakanlığın ihmali olduğunu iddia ettikleri davada, 158 bin 930 lira 81 kuruş tazminatın 13 yıllık faiziyle birlikte ödenmesine hükmetti.

Hrant Dink, 29 Ocak 2007 tarihinde Şişli’deki gazete binasının önünde suikaste kurban gitmişti. Cinayetin ardından Dink’in ailesi, devlet aleyhine dava açtı. İlk olarak Hrant Dink’in kardeşleri Yervant Dink ve Hasrof Dink, İstanbul 10. İdare Mahkemesi’ne tazminat davası açtı. Dink kardeşler, İçişleri Bakanlığı’nın ihmalinin Hrant Dink’in ölümünde rol oynadığını iddia ederek 400 bin lira tazminat talep etti. İdare Mahkemesi, davayı sonuçlandırarak İçişleri Bakanlığı’nın Dink kardeşlere 158 bin 930 lira 81 kuruş tazminatı ve faiziyle birlikte ödemesine karar verdi. Bakanlık da belirlenen miktarı Yervant ve Hasrof Dink’e ödedi.

İçişleri Bakanlığı ise ödediği bu parayı cinayetin faili olan Ogün Samast, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender’den talep etti. İstanbul Asliye Hukuk Mahkemesinde 11 yıldır görülen davanın karar duruşmasına, İçişleri Bakanlığı’nın avukatı katıldı. Mahkeme, 158 bin 930 lira 81 kuruş tazminatın 13 yıllık faiziyle birlikte cinayet zanlılarından alınarak İçişleri Bakanlığı’na ödenmesine hükmetti.