İsrail’in Hedef Aldığı Türk Filistin Dostluk Hastanesi Büyük Hasar Gördü

İsrail’in vurduğu Türk hastanesi Gazze’deki tek kanser merkeziydi

İsrail’in Türk Filistin Dostluk Hastanesi’ni hedef aldığı haberi şu şekilde yeniden yazabilirim:

İsrail’in, 30 Ekim gecesi Türk Filistin Dostluk Hastanesi’ni bombalaması sonucunda hastanenin üçüncü katı büyük hasar gördü ve bazı elektromekanik sistemler zarar gördü. Hastane, tedbir amaçlı boşaltıldığı için can kaybı yaşanmadı.

İsrail yetkilileri, Türkiye’ye yapılan saldırıyı üstlenmediklerini belirterek, “Saldırıyla ilgili soruşturma başlattık” bilgisini iletti. Ancak Türkiye’nin bu soruşturmadan gerçekleri ortaya çıkaracak bir sonuç beklememesi gerektiği ifade ediliyor. İsrail geçtiğimiz haftalarda da Gazze’deki El Ahli Hastanesi’ne saldırarak 500’e yakın kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, bombardımanı sert bir dille kınayarak, “Gazze’deki tek kanser hastanesi olan Türk Filistin Dostluk Hastanesi’nin koordinatları dahil, gerekli bilgiler İsrail makamlarıyla paylaşılmış olmasına rağmen böyle bir saldırının gerçekleştirilmesi kabul edilemez” açıklamasını yaptı. Türkiye, İsrail’in Gazze’deki sivilleri hedef almayı bırakması çağrısında bulundu.

Bombardımandan etkilenen Türk Filistin Dostluk Hastanesi, Türkiye tarafından yapılan ve Gazze yerel sağlık idaresine devredilen bir hastanedir. 180 yatak kapasitesine sahip olan hastane, tam teşekküllü bir eğitim ve araştırma merkezi olarak hizmet vermektedir. Bombardıman sonucunda hastanenin odalarına şarapnel parçaları düşmüş ve su boruları patlamıştır.

Bölgede yaşayan 9 binden fazla kanser hastasının tedavi olabileceği tek yer olan Türk Filistin Dostluk Hastanesi, bombardıman sonucunda ayakta kalmakta güçlük çekmektedir. Hastaneye ulaşmak zor ve riskli olduğu için birçok hasta randevularını kaçırmış, bazılarının tümörlerinde büyüme gözlenmiştir.

İsrail’in Gazze’deki Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ne saldırısı, insan haklarını ve uluslararası hukuku hiçe sayan vahşi bir eylem olarak değerlendirilmektedir. Türkiye, hastanenin hizmetlerine devam edebilmesi için önlem alacak ve gereken adımları atacaktır.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Türkiye’ye gelmek istediğini bildirmiş ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yoğun programı nedeniyle henüz bir randevu alamamıştır.