İsrailli Saldırılar Nedeniyle Gazze’de Büyük Zararlar ve İnsan Kayıpları

Tamamen harabeye döndü... Gazze’ye 12 bin ton bomba yağdı

Gazze’de bulunan hükümetin medya ofisi, son birkaç gündür bölgede meydana gelen zararları açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Gazze’ye düşen 12 bin ton patlayıcının gücü, 2. Dünya Savaşı’nda Hiroşima’ya atılan atom bombasına eşdeğerdir. Ayrıca, Gazze’deki konutların yarısından fazlası zarar gördü, yaklaşık 183 bin ev etkilendi ve kilometrekareye 33 ton bomba düştü. İsrail saldırıları sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 6 bin 546’ya yükselirken, 17 bin 439 kişi yaralandı.

İsrail’in süren saldırıları nedeniyle Gazze’de yaşayan 2.2 milyon kişinin 1.4 milyonu evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu durum, çoğunluğu okul olan yaklaşık 150 kampı acil sığınma alanı olarak kullanmak zorunda kalan ve toplamda 590 binden fazla kişinin sığındığı yerlere dönüştürdü. Ancak, bu kamplarda yaşayan nüfusun kapasitenin üzerinde yaşamaya çalıştığı belirtildi. Birleşmiş Milletler, İsrail’in yakıt girişine izin vermemesi durumunda kamplardaki hizmetlerin durabileceği uyarısında bulundu.

Gazze’ye atılan patlayıcıların gücü, 2. Dünya Savaşı’nın son aşamasında ABD tarafından Hiroşima’ya atılan atom bombasına eşdeğerdir. O zamanlarda Hiroşima’da 145 bin, Nagazaki’de ise 45 bin kişi hayatını kaybetmiş ve on binlerce kişi sakat kalmıştı.

Gazze’nin yakıtının tükendiği ve bu yüzden hiçbir yardım faaliyetine devam edilemeyeceği uyarısı yapılan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) tarafından yapıldı. Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra, hastanelerde ölüm riskiyle karşı karşıya olan 7 bin hasta ve yaralının olduğunu belirtti.

Gazze’deki hastaneler, yerinden edilenler için sığınak olarak kullanılmaktadır. Sağlık görevlileri ve yetkililer, acil olarak tıbbi yardım ve yakıt girişi yapılmasını talep etmektedir. Şifa Hastanesi’ndeki doktorlar, elektrik kesilirse 130 prematüre bebeğin 5 dakika içinde hayatını kaybedebileceği uyarısında bulundu.

UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, İsrail saldırılarında en az 2.360 çocuğun hayatını kaybettiğini belirtti. Khodr, “Gazze Şeridi’ndeki durum kolektif vicdanımızda giderek büyüyen bir leke oluşturuyor” diyerek çocukların ölüm ve yaralanma oranının üzücü olduğunu ifade etti.

Al-Jazeera televizyonunun muhabiri Vail el-Dahduh, dün gerçekleşen İsrail saldırısında eşi, oğlu ve kızı dahil ailesinden birçok kişiyi kaybetti. Meslektaşları, el-Dahduh’un canlı yayında ailesinin İsrail saldırısında öldüğü haberiyle karşılaştığını açıkladı.