“İstanbul Delegeleri Özgür Özel’e Destek İçin İmza Topladı”

Kurultay bıçak sırtında... CHP’de hesap karıştı

İstanbul delegeleri, kurultay öncesinde önemli bir hamle yaparak İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik tarafından toplanan imzalarını Özgür Özel’e teslim etti. İl Başkanı Çelik, Özel ile bir basın toplantısında bir araya gelerek, “196 seçilmiş delegemizin 185’i genel başkan adayı Özgür Özel’e imza verdi. Bu irade aynı zamanda İstanbul halkının iradesidir. İstanbul halkı umut arayışında” dedi. Özel de “Örgütlerimiz ve delegelerimiz sokak sesine kulak veriyor. Kurultaydan güçlenerek ve birleşerek ayrılacağız” şeklinde konuştu. İstanbul delegasyonunun Özel’e olan desteği, İstanbul Parti Meclisi üyeleri ve milletvekillerinin de katkısıyla 200’ü geçeceği tahmin ediliyor.

Kulislerde, İstanbul’da elde edilen zaferin psikolojik etkisinin, diğer illerin kurultay sonuçlarını da değiştirebileceği üzerinde duruluyor. İstanbul imzalarının önemi, Kılıçdaroğlu’nun güvendiği Doğu Anadolu Bölgesi’nin 106, Güneydoğu’nun ise 130 delege sayısına sahip olmasıyla ilişkilendiriliyor. Ayrıca Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerin kazandığı Ankara ve İzmir’in delege sayısı da 128. Bu illerden de değişimcilerin oy desteği çıkabileceği unutulmamalı.

CHP, sürpriz bir gelişmeyle sarsıldı. Kılıçdaroğlu’nun yurtdışı örgütlenmeden sorumlu yardımcısı Tahsin Tarhan’ın da “değişimci” olduğu ortaya çıktı. CHP kaynakları, Tahsin Tarhan’ın muhalif olduğunu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bunu bildiğini belirtirken, bir başka kaynak da Tarhan’ın Kemal Bey’e açıktan itiraz etmediğini ve Özgür Özel’e destek vermediğini ancak yönetimindeki herkesin Tarhan’ın muhalif olduğunu bildiğini ifade etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Divan Başkanlığı nedeniyle imza veremedi. Bu nedenle, Özgür Özel’e destek 186 olarak hesaplanıyor. Özgür Özel’in ekibi de belirginleşmeye başladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Yalçın Karatepe’nin de Özgür Özel’in listesinde yer alacağı kaydedildi. Karatepe’nin Özel tarafından PM için davet edildiği belirtildi.

Diğer taraftan, Genel Merkez’den karşı bir hamle geldi. Kılıçdaroğlu’na destek imzası veren milletvekilleri, Meclis’te ortak bir basın toplantısı düzenleyerek güç gösterisi yaptı. Meclis grubundaki 130 kişilik gruptan 95 milletvekili, Kılıçdaroğlu’na destek için imza verdi. Milletvekilleri adına konuşan CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, “Sayın Kılıçdaroğlu liderliğindeki yenilenme sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Birbirimizle kavga edecek zamanımız yok. Ancak fikirlerimizin zenginliğiyle güçlenecek bir partimiz var. Yenilenme süreci ayrışmadan ziyade birleşerek gerçekleşecektir” dedi. Ayrıca, 21 eski milletvekili de Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yaptı. Bugün ise yaklaşık 60 il başkanının yine Kılıçdaroğlu’na destek için açıklama yapacağı bildirildi.

Kurultayda oy kullanacak bin 365 delegenin, Kılıçdaroğlu destekçilerinin 800’ünün, Özgür Özel destekçilerinin ise 700’ün üzerinde olduğu ifade ediliyor. Ancak tarafsız gözlemciler, imza sayısının Genel Merkez’in önde olmasına rağmen havanın değişken olduğunu ve sonucun salon performanslarıyla belirlenebileceğini söylüyor.