İstanbul Valiliği Suriye Uyruklu Yabancılara Geri Dönüş Süresini Hatırlattı

İstanbul Valiliği’nden başka illerde kayıtlı olan Suriyelilere uyarı! Süre uzatılmayacak

İstanbul Valiliği, Suriye uyruklu yabancıların İstanbul’da yaşamaları durumunda kayıtlı oldukları illere geri dönmeleri gerektiğini belirterek bir duyuru yapmıştır. Bu duyuruda, 28 Temmuz 2023 tarihinde yapılan açıklamada, İstanbul’da bulunan Suriye uyruklu geçici koruma altındaki yabancıların, 24 Eylül 2023 tarihine kadar kayıtlı oldukları illere gitmeleri gerektiği ifade edilmiştir. İstanbul Valiliği, bu yabancılara yol izin belgesi verileceğini belirtmiştir.

24 Eylül 2023 tarihinden itibaren İstanbul Valiliği’nin yapacağı denetimlerde, yasal olarak İstanbul’da kalmaya hakları olmadığı halde bu süre sonunda İstanbul’dan ayrılmayan Suriye uyruklu geçici koruma altındaki yabancılar, Geçici Barınma Merkezlerine alınacak ve kayıtlı oldukları illerde kalmaları için idari yükümlülükler getirilecektir. 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği kapsamında öngörülen yaptırımlar uygulanacaktır.

Öte yandan, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle etkilenen illerden gelen ve daha önce yol izin belgesi verilen geçici koruma altındaki Suriye uyruklu yabancıların ikinci bir duyuruya kadar İstanbul’da kalmalarına izin verilecektir.