“İstanbul ve Çevresinde Kaçak Göçmen Denetimleri Devam Ediyor, İkamet İzni Başvuruları Belirli İlçelerde Kapatıldı”

Kaçak göçmene kaçış yok

İstanbul başta olmak üzere tüm ülke genelinde, kaçak göçmenlere yönelik denetimler hız kesmeden devam ediyor. Kocaeli ve çevresindeki illerde bulunan Il Göç İdaresi ekipleri, 138 Afganistan uyruklu kaçak göçmeni Kocaeli Geri Gönderme Merkezi’ne getirerek sınır dışı işlemlerini tamamladı. Bu göçmenler, Afganistan Hava Yolları’na ait uçakla Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’ndan ülkelerine gönderildi. Kocaeli İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, bu yıl toplamda 2 bin 668 Afganistan uyruklu kaçak göçmen ülkelerine geri gönderildi.

İzmir’de, kaçak göçmenlerin yoğun olarak bulunduğu Konak ilçesine polis operasyon düzenledi ve 170 kişiyi yakaladı. İzmir Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyon sonucunda yakalanan 170 kaçak göçmen, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.

Öte yandan, Göç İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul’da 39 ilçenin yabancıların ikamet izinlerine kapatıldığı” iddialarının doğru olmadığı belirtildi. Başkanlık, mekânsal yoğunlaşmayı önlemek amacıyla illerde yabancı nüfus yoğunluk analizleri yaptığını ve tedbirler aldığını vurguladı. Bu kapsamda, İstanbul’un geçici koruma altındaki Suriyelilerin kayıt işlemlerine 2019 yılında kapatıldığı, 2021 yılında Fatih ve Esenyurt ilçelerinin yeni ikamet izni başvurularına kapatıldığı ifade edildi. 2022 yılında yapılan değerlendirme sonucunda ise Fatih ve Esenyurt’un yanı sıra Avcılar, Bahçelievler, Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Küçükçekmece, Sultangazi ve Zeytinburnu ilçelerinin de yeni ikamet izni başvurularına kapandığı belirtildi.

201 Temmuz 2022 itibarıyla ülke genelinde Türk vatandaşlarının nüfusuna oranla yüzde 20’yi aşan yabancı yoğunluğunun bulunduğu 63 ilde toplamda 1169 mahalle, yeni yabancı kaydına kapatıldı. İstanbul’da da toplamda 54 mahalle yeni ikamet izni başvurularına kapalı durumdadır. Bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere İstanbul’da 39 ilçenin ikamet izninin kapatıldığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır, şu anda sadece 10 ilçe yeni ikamet izni başvurularına kapalıdır.