İstanbul Yeni Taksi Sistemi İle Değişiyor

İstanbul’a 2 bin 500 yeni nesil taksi... Dijital uygulama üzerinden çağrılacak müşteri seçemeyecek

İstanbul’da Yeni Dönem: İBB UKOME Toplantısında Yeni Taksi Sistemi Kabul Edildi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) UKOME Toplantısı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün başkanlığında dün 1453 Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirildi. Toplantıda, İstanbul’da bulunan toplam 20 bin 311 taksi aracının yer aldığı şehirde, taksi sayısını arttıracak ve yeni bir taksi sistemi hayata geçirecek teklif oybirliğiyle kabul edildi. Başlangıçta 2 bin 500 taksinin hizmete gireceği uygulamaya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı da destek verecek.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya üzerinden projede emeği geçen ve destek veren tüm kurumlara teşekkürlerini iletti. Yeni taksi sistemi, şu şekilde işleyecek:

Dijital Uygulamadan Yolculuk Başlayacak

Yeni taksi araçları sadece dijital taksi uygulaması üzerinden çağrılabilecek ve taksiciler müşteri çağrısını reddedemeyecekler. Araçlarda şoförle yolcu arasında güvenlik bariyeri bulunacak ve beyaz renk ve sarı damalı tasarımı ile diğer taksilerden ayırt edilebilecekler.

Yolcu Seçme ve Fiyat Belirleme Artık Olmayacak

Yalnızca uygulama ve entegre taksi durakları üzerinden yolcu alabilecek taksiciler, yolculuk esnasında şoförlerin sertifikalandırılmış olacaklar. Yolculuklar baştan sona denetlenecek ve kayıt altına alınacak. Ücret ödemeleri ise İstanbulkart ve kredi kartı ile gerçekleştirilecek.

Taksilerin Yönlendirilmesi ve Denetimi Kolaylaşacak

Aplikasyon sayesinde, taksiler müşterinin yoğun olduğu bölgelere yönlendirilecek ve boş taksiler gereksiz yere trafik yoğunluğuna sebep olmayacak. Taksiler her yıl yenilenmesi zorunlu olan çalışma ruhsatıyla hizmet verecekler ve böylelikle taksi sektöründeki olumsuz imajın düzeltilmesi hedefleniyor.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, yeni taksi sisteminin çağa uygun ve dijital bir yapıya sahip olduğunu belirterek, şikâyet edilen konuların önüne geçileceğini vurguladı. Yeni sisteme ilişkin eleştirilerde bulunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ve diğer tarafların görüşleri ise süreci daha da tartışmalı hale getiriyor. Uygulama, önümüzdeki dönemde nasıl bir etki yaratacak, hep birlikte göreceğiz.