İstanbul’da çöken binalarda kaçak katlar skandalı!

O bina gibi komşuları da ‘kaçak’ çıktı

İstanbul’da Art arda Çöken Binalar Kaçak Katlarla Doluydu!

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde geçen ay kendi kendine çöken ve 2 katının kaçak olduğu ortaya çıkan 4 katlı bir binenin ardından, 27 Haziran’da Bahçelievler’de 3 katının kaçak olduğu belirlenen 7 katlı bir bina yine benzer şekilde yıkıldı.

Çöken binalardan hasar gören ve içinde yaklaşık 150 vatandaşın yaşadığı 3 binada da kaçak katlar tespit edildi. Belediye tarafından karot örnekleri alınan bu binaların 1991 ve 1993 yıllarında inşa edilen 8 katlı olanlarının 2 katı ile, 1992’de inşa edilen 7 katlı binanın 1 katı sonradan kaçak olarak eklenmişti.

Çevredeki binalarda yaşayan vatandaşlar, çöken binanın ardından endişe yaşayarak belediyeden binalarının güvenli olup olmadığını test etmeleri konusunda talepte bulundu.

Binalardan tahliye edilen vatandaşlardan Ahmet Meriç, yan binada oturduklarını ve “ölümü beklediklerini” ifade ederek, “Buradaki evlerin tamamı problem, bizimki de dahil. Genellikle deniz kumu kullanılmış, kolonlar sağlam değil. Kentsel dönüşüm şart, resmen ölümle burun buruna yaşıyoruz” diye belirtti.

Çöken bina ve çevresindeki riskli alanlardaki binalarda yaşayanlar otel ve yurtlara yerleştirilirken, bazıları da akrabalarının yanında barınıyor. Bazı vatandaşlar ise maddi imkansızlık nedeniyle ev bulamadıklarını ve zor durumda olduklarını dile getiriyor.

57 yaşındaki Naime Öz, ev sahibi iken kiracı durumuna düştüklerini ve şu anda ev bulamadıklarını belirterek, “Eşimle akrabalarımızda kalıyoruz. Eve dönerken bile korkuyorum, ne yapacağımızı bilmiyoruz” dedi. Ailesiyle birlikte yurtta kaldığını söyleyen Fensa Kiniş ise, “Evinizin güvenliği için bekçi tutuldu, acil eşyalarımızı alıp çıkmak zorunda kalıyoruz. Durumumuzun ne olacağını bilmiyoruz, zor durumdayız” şeklinde konuştu.