İstanbul’da Kaçak Göçmen Denetimleri Hız Kesmiyor: Son 3 Günde 1076 Göçmen Yakalandı

Kaçak göçmen avını takip ettik... Plajda, garda, otobanda...

İstanbul’da yeni bir karar alındığından dolayı, kaçak göçmen denetimleri hız kesmeden devam ediyor. Salı gecesi başlayan denetimlerde ilk gün 354, dün ve önceki gün ise 722 kaçak göçmen yakalandı. Polis denetim alanını genişleterek sadece akşamları ve belirli ilçelerle sınırlı olmayacak şekilde tüm İstanbul iline ve tüm güne yaydı. Kaçak göçmenlerin plajlardaki görüntülerinin sosyal medyada tepkilere neden olması üzerine kumsallarda da denetimler yapılmaya başlandı.

Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü koordinesinde, Deniz Limanı ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlükleri ile İlçe Emniyet Müdürlükleri’nin katılımıyla 3 gündür devam eden denetimler sonucunda toplamda 1076 kaçak göçmen gözaltına alındı. Bu göçmenlerin çoğunluğunu Pakistan, Afganistan ve Suriye vatandaşları oluşturuyor ve gözaltı işlemlerinin ardından sınır dışı işlemleri için İl Göç İdaresi’ne bağlı Deport (Geri Gönderme) Merkezleri’ne teslim edildiler.

Sosyal medyada yayılan göçmen kalabalığına ilişkin plaj görüntüleri nedeniyle polis denetimlerini sahil bölgelerinde yoğunlaştırdı ve Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Menekşe plajlarında kontrol yapıldı.

İstanbul polisi, kaçak göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Kadıköy, Bakırköy, Beyoğlu, Bağcılar, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu gibi ilçeler başta olmak üzere tüm İstanbul ilçelerini denetimden geçirdi. Ayrıca İstanbul Boğazı’nda da 25 tur teknesi denetlendi. Bu denetimlerde, çoğunluğu Pakistan, Afganistan ve Suriye vatandaşı olan 1076 kaçak göçmen yakalandı. Dökümanlarının süresinin dolmuş olduğu tespit edilen 12 tekne hakkında idari işlem yapıldı. Gözaltına alınan kaçak göçmenler, sınır dışı işlemleri için hemen İl Göç İdaresi’ne bağlı Geri Gönderme Merkezi’ne teslim edildi.

Hürriyet muhabiri Emin Mert Kırarslan, polisin yaptığı denetimleri yerinde takip ederek fotoğraflar çekti.

İstanbul polisinin dünkü denetimlerinden biri de Esenyurt Meydanı’ndaydı. Polis kimlik ve belge kontrolü yaparak kaçak göçmen olduklarını belirlediği yabancı uyruklu kişileri gözaltına aldı. Polisin geldiğini görünce kaçmaya çalışanlar da gözaltına alındı.

Ayrıca, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki akşam kent genelinde ilçe emniyet müdürlükleri, Güven Timleri ve Önleyici Hizmetler Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla uyuşturucu denetimi yaptı. Bu denetimlerde, narkotik köpekler de kullanıldı ve araçlar ile şüpheli kişiler ayrıntılı bir şekilde arandı.

Toplamda 1478 kişi ve 475 araçta denetim yapıldı ve 3 aranan kişi ile 2 İl Göç İdaresi tarafından aranan kişi yakalandı. Trafik yönünden 4 araca idari işlem yapıldı. Ayrıca, 3 tabanca, 712 gram esrar, 1 kilo 796 gram bonzai, 119 ecstasy, 214 sentetik ecza ve 193 gram kokain olmak üzere 2 kilo 701 gram uyuşturucu madde ile 333 adet uyuşturucu hap ele geçirildi.