İstanbul’da Kar Yağışı Etkili Oldu ve Fırtına Hayatı Felç Etti

Kış yüzünü gösterdi... İstanbul’da karlı sabah

İstanbul’da Dün Kar Yağışı Yaşandı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları doğrultusunda, İstanbul’da özellikle yüksek kesimlerde kar yağışı etkili oldu. Sabah saatlerinde ise yağmurun yerini kar yağışına bıraktığı bildirildi. Çamlıca Tepesi ve Taksim Meydanı’nda kar yağışı görülerek, buraları beyaza bürüdü. Bazı ilçelerde ise sulu kar şeklinde yağış oldu.

Anadolu Yakası da Etkilendi
Kar yağışı, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda da etkili oldu. Kartal ve Pendik’te yüksek kesimlerde evlerin çatıları, ağaçlar ve yerler karla kaplandı. Ancak sabah saatlerinde kar yağışının durmasıyla yerini yağmura bıraktığı belirtildi. İstanbullular, yılın ilk kar yağışını heyecanla karşılayarak, çektikleri fotoğraf ve görüntüleri sosyal medyada paylaştılar. Ayrıca Aydos Tepesi çevresindeki ormanlık alan da beyaza büründü.

Fırtına ve Sağanak Hayatı Felç Etti
Hafta sonu başlayan kuvvetli sağanak ve fırtına ise İstanbul’da hayatı felç etti. Şile’nin Ağva Mahallesi’nde bulunan Yeşilçay Deresi’nin taşması sonucu, sel ve taşkınlar meydana geldi. Sıcaklıkların hafta sonu 14 dereceden 2 dereceye düşmesiyle, metrekareye 30 ila 82 kg arasında yağış kaydedildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, birçok sorunla baş etmek için müdahalede bulundu. İstanbul Valisi Davut Gül, su baskını ve göllenme gibi olayların sayısının 210’a ulaştığını ifade etti.

Gemilerdeki Sorunlar ve Baraj Doluluk Oranları
Fırtına nedeniyle Zonguldak’ın Ereğli ilçesi açıklarında bulunan “Kafkametler” adlı gemi kayboldu. Denizcilik Genel Müdürlüğü yetkilileri, gemi ile herhangi bir iletişim kurulamadığını belirtti. Ereğli’de ise “Pallada” isimli yük gemisi, büyük dalgaların sebep olduğu karaya sürüklenerek ortadan ikiye bölündü. Gemide bulunan mürettebat ise AFAD, Sahil Güvenlik ve itfaiye ekipleri tarafından tahliye edildi.

İstanbul barajlarının doluluk oranı ise yağışlarla birlikte yüzde 16’dan 20.54’e yükseldi. Ömerli Barajı yüzde 40.14 doluluk oranıyla en yüksek seviyede bulunurken, Sazlıdere Barajı ise yüzde 5.7 doluluk oranıyla en düşük seviyede yer aldı. Toplamda ise barajlardaki su miktarı 178.46 milyon metreküp oldu.

Diğer Şehirlerdeki Durumlar
Olumsuz hava koşulları diğer şehirlerde de etkisini gösterdi. Ankara’da sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklar göle dönerken, yüksek kesimlerde kar yağışı yaşandı. Diyarbakır’ın Hani ilçesinde ise sel ve taşkınlara neden olan sağanak, maalesef bir can kaybına yol açtı. Aynı şekilde Uludağ, Bolu, Abant Gölü, Sakarya, Kocaeli, Antalya, Mersin, ve Zonguldak gibi şehirlerde de olumsuz etkiler görüldü.

Okullarda Tatil Kararı
Yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok il ve ilçede okullarda eğitim ve öğretime bir süre ara verildi. Örneğin, Şile İlçesi’nde bir gün süreyle okullar tatil edildi. Zonguldak Valiliği ise fırtına ve sağanak nedeniyle okulların bir gün tatil edildiğini duyurdu. Diğer şehirlerde de birçok okulda eğitime ara verildi.

Bu yazı, İstanbul’da dün yaşanan kar yağışı, fırtına, gemi sorunları, baraj doluluk oranları ve diğer şehirlerdeki hava koşulları hakkında bilgi içermektedir.