İstanbul’daki Modern Cam Sanat Merkezi Camhane, Tahliye Kararıyla Mücadele Ediyor

Fatih'te Camhane Sanat Merkezi'nin tahliyesi ertelendi

İstanbul Fatih ilçesinde, Balat mahallesinde bulunan tarihi bina, 2006 yılında restore edilerek Modern Cam Sanat Merkezi ‘Camhane’ adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte faaliyete geçti. Ancak binanın tahliye davası açılmasıyla birlikte 2 yıl önce İBB tarafından binanın etrafı kapatıldı. İlk tahliye kararı 25 Temmuz’da verildi ancak Fatih Kaymakamlığı’nın kararıyla 3 Ağustos’a ertelendi. Kaymakamlık yetkilileri ve İBB zabıta ekipleri tahliye için geldiğinde, taşınma süreci tamamlanmadığı için tahliye 14 Ağustos’a kadar ertelendi. Bunun üzerine yetkililer, erteleme kararını tebliğ ettikten sonra sanat merkezinden ayrıldı. Sanatçı Yasemin Aslan Bakiri ise, 7 günlük sürenin yetersiz olduğunu belirterek karara tepki gösterdi.

Yasemin Aslan Bakiri, “Bu binanın restorasyon çalışmalarına, dönemin Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile yaptığım görüşmeler sonucunda başlandı ve böylece bir cam sanat merkezi olan ‘Camhane’ ortaya çıktı. Burada sosyal projeler gerçekleştirildi ve kadınlar, çocuklar ve diğer gruplarla çalışmalar yapıldı” dedi. Ancak protokol süresinin sona ermesiyle birlikte, taleplerine rağmen yeni İBB yönetimi tarafından uzatılmadığını öğrendiğini belirten Bakiri, binanın çevresinin metal örgülerle kapatıldığını ve işlevsiz hale getirildiğini söyledi. Bakiri, binanın “Camhane” olarak kullanımının devam etmesini istediklerini ancak yetkililerin farklı projeleri olduğunu ve hukuki bir sürece geçildiğini ifade etti. Ancak verilen sürenin yetersiz olduğunu vurgulayan Bakiri, merkezin bir sanatçı olarak zarar görmeyeceği, eserlerin zarar görmeyeceği bir yer gösterileceği konusunda görüşmeler yaptıklarını ancak İBB’nin bu sözleri tutmadığını belirtti.

Bakiri, kendisine gönderilen tebligat sonrasında yetkililere ulaşmaya çalıştığını ancak herhangi bir geri dönüş alamadığını ifade etti. Bu nedenle tekrar 7 gün süre verildiğini belirten Bakiri, merkezin 17 yıllık bir birikim olduğunu ve bu süre içinde taşınmanın imkansız olduğunu dile getirdi. Bakiri, sanatçıların ve öğrencilerinin olduğu bir merkezin bu şekilde muamele görmemesi gerektiğini ifade etti. Tek isteğinin, yeterli bir süre verilerek eserlerin ve ekipmanların güvenli bir şekilde taşınması olduğunu belirten Bakiri, İBB’nin bu süreci tamamlamamasını kınadığını söyledi.