İsviçreli Piyano Sanatçısından Türkiye’ye Özel İsviçre ve Türk Ezgilerinden Oluşan Bir Eser

Türk ve İsviçre müziği birleşti: İsviçre’den özel hediye

İsviçre, Atatürk’ün Cumhuriyet’inin ve Lozan Antlaşması’nın 100. yıl dönümü için Türkiye’ye özel bir eser sunmak amacıyla İsviçreli ünlü piyanist François Lindemann (73)’ı görevlendirdi. Lindemann, çalışmalarının bir sonucu olarak, İsviçre ve Türk ezgilerini çağrıştıran bir eser icra etti. Bu eser, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sanatçıları, perküsyon duayeni Okay Temiz (84) ve İsviçreli sanatçılar tarafından icra edildi. Eser, İsviçre Büyükelçisi Jean Daniel Ruch ve birçok yabancı misyon temsilcisiyle birlikte CSO Ada Ankara’da ilk kez sanatseverlerle buluştu.

Eser üç bölümden oluşuyor. İlk bölümde Lindemann’ın piyano solosuyla başlıyor ve perküsyon ustası Okay Temiz ile birlikte “Doğaçlama ve Kabak Tatısı” düzenlemesiyle devam ediyor. İkinci bölümde basta Volkan Topakoğlu, perküsyonda Cyril Regamey, trompette Yannick Barman, alphornda ise Jean-Jacques Pedretti ve Robert Morgenthaler katılımıyla “Şavsat Barı” ve “Coroctet, Rock’n Horn” adlı çalışmalar icra ediliyor. Üçüncü bölümde ise Şef Cemi’i Can Deliorman yönetimindeki CSO sanatçıları “Convergence”, “Le Voyage” ve “Kemal Suite” adlı besteleri seslendiriyor. Eser, 27 Kasım’da Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbullu sanatseverlerle buluşacak.

İsviçre Büyükelçisi Ruch, konser öncesinde yaptığı konuşmada özel ithaf hakkında şunları söyledi: “Türkiye ve İsviçre, Cumhuriyet’in kuruluşundan beri yakın ilişkiler içindeler. 100. yıl için kalıcı bir şey sunmak istedik. Böylece iki millet arasındaki bağları ve uzun dostluğumuzu sembolize edecek özel bir eser bestelendi.”

İsviçreli piyanist Lindemann ise, “Hem kendi bestemi sizlerle paylaşacağım hem de Okay Temiz ile doğaçlama bir eser sergileyeceğiz. Tek bir parça yazmak yerine, Türk ve İsviçre müziğinin bir arada olabileceği bir eser hazırlamak istedim” dedi. Okay Temiz ise “İddiasız bir şekilde, tamamen barışçıl bir atmosferde bir araya geldiğimiz güzel bir gece olacak” yorumunu yaptı. Şef Deliorman ise “Kültürel işbirlikleri her zaman iki ülke arasında ölümsüz eserlerin üretilmesine ve sıkı bağların oluşturulmasına katkıda bulunur. Bu konser gerçekten çok anlamlı” dedi.