İYİ Parti’de Yaşanan İstifalar ve Görevden Almalar Gündemi Sarsıyor

İYİ Parti'de GİK'ten sonra yeni sarsıntı

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 24 Haziran’da yapılan 3. Olağan Kurultayı’nın ardından GİK ve Başkanlık Divanı’nda önemli bir değişiklik yapmıştı. Partinin görüntüsünde yapılan değişikliklerden biri, emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok ve Ece Güner’i kurmay kadrosuna dahil etmesiydi. Üçok önce GİK’de görev aldı ve daha sonra Divan’da Hukuk ve Adalet Politikaları’ndan sorumlu başkan olarak atandı. Ancak Üçok, beş ay süren görevinin ardından dün Akşener’in talimatıyla görevden alındı. Parti Genel Sekreteri Ayfer Yılmaz, Üçok’a “Genel Başkanımız sizi görevden aldı” diyerek kararı açıkladı.

Üçok’un görevden alınmasındaki nedenler arasında Genel Başkan Akşener’e sunumlarında CHP ile işbirliği yapılmasının detaylarını aktarması olduğu öğrenildi. Üçok, Akşener’e CHP ile işbirliği yapılması durumunda nasıl kazanılacağına dair bilgiler içeren haritalı bir sunum yapmıştı. İYİ Parti Lideri, aynı sunumu GİK toplantısında da yapılmasını istemişti. Ancak GİK toplantısında sadece sözlü olarak sunum yapması ve haritalı sunumdan vazgeçmesi istendi. Üçok’un hür ve müstakil seçime girme kararına yönelik bu sunumların parti yönetimini rahatsız ettiği belirtildi. Üçok, görevden alınma kararını çevresine “Bu haritalı çalışmaları arkadaşlarımla aylardır yapıyorum. GİK sonrasında bana şık olmayan, yakışıksız eleştirilerle yaklaşıldı. Böyle olmamalıydı” şeklinde değerlendirdi.

Üçok’un görevden alınmasının ardından, Toplumsal Politikalar Başkanı Ece Güner’in istifasıyla bir kriz yaşandı. Güner, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Oyları bölersek, AK Parti’nin adayı kazanacaktır. Tek bir oy bile fire vermeden, Sayın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’u tekrar kazanmasını desteklemeliyiz. En azından İstanbul ve Ankara’da işbirliği için mücadele ettim ve GİK toplantısında bu yönde söz almış, cesaretle mücadele etmiş az sayıda kişiden biriyim. Çıkan kararı savunamayacağımı düşünerek, yapabileceğim tek şey saygı duymak ve istifa etmektir.” şeklinde duyurdu.

İYİ Parti’de bu istifaların ardından eski Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, “Genel Merkez ile derin görüş ayrılıkları yaşadığını belirterek” istifa etti ve daha sonra AK Parti’ye katıldı. Hatipoğlu’nun ardından Ankara Milletvekili Adnan Beker de istifa etti. İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ihraç edilirken, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu da “Kuruluş amaç ve ilkelerimizden bir süredir uzaklaşmış olmanın üzüntüsü içerisindeyim” diyerek istifa etti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, CHP ile işbirliği yapılmasını desteklediği için istifası istendi. Ancak meclis üyelerinin oylarıyla tekrar bu göreve seçilen Özkan’ın ihraç edilmesi için disiplin kuruluna sevk edilen üyelerin imzaları tartışma konusu oldu. İL Başkanı Yücel Coşkun, Özkan’ın karar defterini usulsüz bir şekilde İBB dışına çıkardığını iddia etti ve dışarı çıkarılan defterin meclis üyelerinin evlerinde imzalandığını öne sürdü.