İzmir Barajlarındaki Su Seviyeleri Endişe Verici Derecede Düştü
İzmir’in su ihtiyacı genellikle Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanmaktadır. Bu yıl mevsimin beklenenden daha soğuk geçmesi sebebiyle yağış miktarı yeterli düzeyde olmamış ve kuraklık yaşanmıştır. Bu durum nedeniyle barajlardaki su seviyelerinde önemli bir düşüş gözlemlenmektedir.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre, özellikle İzmir’in ana içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesi geçen yıl yüzde 28,61 iken bugün yüzde 13,88’e kadar gerilemiştir. Balçova Barajı’ndaki su seviyesi ise geçen yıl yüzde 15,06 iken şu an yüzde 13,19’a düşmüştür. Ürkmez Barajı’nda geçen yılki doluluk oranı 14,40 iken bu yıl 9,38’e gerilemiştir. Güzelhisar Barajı’nda ise geçen yılki doluluk oranı 58,50 iken bu yıl 65,74’e yükselmiştir. Gördes Barajı’nda su seviyesi geçen yıl 2,13 iken bu yıl 2,32 olarak kaydedilmiştir. Son olarak Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda ise geçen yılki doluluk oranı 20,66 iken bu yıl 7,94’e düşmüştür.
‘Çok Ciddi Bir Düşüş Yaşıyoruz’
BU Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin kritik seviyeye gerilediğine dikkat çekerek, “Tahtalı, İzmir’in en önemli kullanma suyu barajlarından biridir. 300 milyon metreküplük bir hacmi bulunmaktadır ve kentin su ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılamaktadır. Ancak mevcut durumda barajdaki su seviyesi yüzde 13,88’e kadar düşmüştür. Geçen yıl bu oran yüzde 28 civarındaydı. Yaşanan yüzde 15’lik düşüş oldukça endişe vericidir. Geçen yılın en düşük seviyesi yüzde 27 olarak kaydedilmişti. Kasım ayında da bu düşüşün devam etmesi beklenmekte olup yüzde 10’un altına düşme riski bulunmaktadır. İzmir suyunun doğru kullanılması adına bu durum önemle dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.
‘Gelecek Dönemde Su Sorunu Yaşanabilir’
Hatalı su kullanımının devam etmesi durumunda gelecek kurak dönemin büyük sorunlara yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Türkiye’deki kişi başı su potansiyeli genellikle yaklaşık 1340 bin metreküp civarındadır. Bin metreküp seviyesi ise fakirlik sınırını temsil etmektedir. İzmir’de kişi başı su potansiyeli şu anda 600 metreküp düzeyindedir. Dolayısıyla suyun dikkatli bir şekilde kullanılması kaçınılmaz bir gerekliliktir” açıklamasında bulundu.
‘Son 16 Yılın En Kurak Yılı Olabilir’
Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tahtalı Barajı’ndaki su seviyesinin 2008 yılından sonra en düşük seviyeye gerilediğini ifade ederek, “2008 yılında su seviyesi yüzde 2’lere kadar düşmüştü. 1997 yılına kadar uzanan bir tarihe sahip olan bu baraj, zamanında kısmen doldurulmuş ve su seviyesi düşmüştü. 2009 yılından itibaren iyi yağışlar sayesinde su seviyesi yüzde 80’leri görmüştü. Ancak 2020 yılına kadar ortalamanın altında olan 2013 ve 2017 yılları dışında genellikle yağışlar yeterli oldu. Ancak 2020’de barajdaki su seviyesi yüzde 78’lerden yüzde 13,88’e gerileyerek son 16 yılın en kurak yılını yaşamaktayız. Kasım ayının da kurak geçmesi beklenmekte olup su seviyesinin yüzde 10’ların altına düşme riski bulunmaktadır. Ancak mart ayında doyurucu yağışlarla birlikte durumun biraz rahatlayabileceği belirtilmektedir. Öte yandan, suyun dikkatli bir şekilde kullanılması önemlidir” ifadelerini kullandı.