İzmir’deki Tahtalı Barajı Çevresindeki Çöp ve Moloz Sorunu Tepkilere Neden Oluyor

İzmir’in içme suyunu karşılayan baraj yakınına dökülen çöp ve moloza tepki

İzmir’in Menderes ilçesindeki Oğlananası mevkisinde bulunan 7037 Sokak, Tahtalı Barajı’na su sağlayan Tahtalı Çayı’nın yanına atılan çöp ve molozlar nedeniyle tepkilere neden oluyor. Evlerden çıkan atıkların yanı sıra kurban kesiminden kalan atıkların da bulunduğu çöpler, kötü koku ve doğa kirliliği sorunlarına yol açarken, insan sağlığını da tehlikeye atıyor. Henüz kimin tarafından atıldığı bilinmeyen atıklar nedeniyle bölge halkı önlem alınmasını istiyor.

Çevrede yaşayan Metin Yılmaz (56), solunum sorunları yaşadıklarını belirterek, “Belediye ve İZSU’nun uyarılarımıza rağmen burada önlem almaması çok üzücü. Bu bölge Tahtalı Barajı’na giden İzmir’in önemli bir su kaynağı olan çaylardan biri. Bakımlı olması gereken bu alan, çöpler nedeniyle kokudan geçilmiyor. Herkes çöpünü buraya atıyor. Yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.

Yılmaz ayrıca, “Kurban kesmek tabii ki bir ibadet. Ancak kurban atıkları böylesine rastgele bir şekilde her yerde bırakılmamalı. Bu çayın kenarında cam yünü ve taş yünü gibi maddeler bulunuyor. Bu maddeleri birçok ülkede taşımak bile yasak. İzmir halkı bu durumu hak etmiyor. Bu sorun 3 yıldır devam ediyor. Arada belediyeyi aradığımızda çöpleri alıyorlar, ancak kalıcı bir çözüm yok. Önleyici tedbirler alınması ve bölgeye güvenlik kameraları yerleştirilmesi gerekiyor. İçimiz kan ağlıyor” şeklinde konuştu.

Menderes Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, bayram süresince ekiplerin aşırı yoğunluk nedeniyle yoğun bir şekilde çalıştığı ve halen bu çalışmalara devam ettiği belirtildi. Bölgeye acil olarak ekiplerin yönlendirildiği ifade edildi.

İZSU Genel Müdürlüğü ise yaptığı açıklamada, Kısıkköy’deki Tahtalı Baraj Havzası’ndaki tüm yerleşimlerin evsel atıklarının transferinin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Katı Atık Transfer İstasyonu ile gerçekleştiğini belirtti. Transfer istasyonunda toplanan atıkların Harmandalı Düzenli Deponi Alanı’na gönderildiği aktarıldı. Bunun yanı sıra bazı bölgelere kaçak olarak dökülen moloz gibi atıkların tespit edildiği ve sorumlu ilçe belediyesi tarafından bu atıkların temizlendiği ifade edildi.