İzmir’in Buca ilçesinde Kadın Üreticilerin Lavanta Yetiştiriciliği ile Köy Ekonomisi Canlanıyor

Lavanta kraliçeleri

İzmir’in Buca ilçesine bağlı Doğancılar köyünde yetişen lavanta bitkileri, hem köylülerin ekonomik gelir kaynağı haline gelmiş hem de mor renkli lavanta tarlaları sayesinde köye turist çekmeye başlamıştır. Bu dönüşüm, köyde 11 yıl önce başlayan Buca Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün fide desteği ile büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hibeleriyle binlerce lavanta fidesinin dağıtılmasıyla gerçekleşti. Kadın üreticiler tarafından yetiştirilen, bakımı yapılan ve toplanan lavantalar, lavanta yağı, lavanta suyu, sabun, kolonya, bal ve tohum üretimi için kullanılarak üretici pazarlarında satılmaktadır. Üreticiler, lavanta tarlalarını işleyerek gelir elde etmenin yanı sıra köy turizmini geliştirerek kent göçünü önlemeyi amaçlamaktadır.

Bu dönüşüm fikri, Doğancılar Köyü Muhtarı ve lavanta üreticisi Nebahat Coşkun (57) tarafından Isparta’da gördüğü lavanta tarlalarından ilham alarak ortaya çıkmıştır. Coşkun, Isparta’daki tarlaları görüp “Niye köyümüzde olmasın?” diye düşünerek kadınlara faydalı olabileceğini düşünmüş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek proje hazırlamıştır. Belediye destek olmuş ve lavanta dikimi gerçekleşmiştir. Bu projeyi 4-5 üreticiyle birlikte yürütmekteyiz, diyen Coşkun’dan sonra lavanta üreticisi Sevinç İdem (63), eşinin arıcılık yaptığı sırada arıların lavantadan bal aldıklarını fark ettiğini söylemiştir. İdem, Buca Tarım İlçe Müdürlüğü’nden lavanta desteği talep ettiklerini ve projeyi gerçekleştirdiklerini ifade etmiştir. Önce 400 kök lavanta getirildiğini ve arılardan bal almanın başladığına dikkat çeken İdem, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 32 bin lavanta kökü hibesiyle işin daha da büyüdüğünü dile getirmiştir.

Lavanta üretimi işine annesi Nebahat Coşkun sayesinde giren genç üretici Seher Coşkun (27) ise insanların lavanta tarlalarını görmek için köye geldiğini ve fotoğraf çektirdiğini belirtmiştir. Köylülerin lavanta üretimi ve turizm faaliyetleri sayesinde köyün ekonomisi güçlenirken, kent göçü de engellenmektedir.