İzmir’in Menderes İlçesinde Yaşanan 5.1 Büyüklüğündeki Deprem Panik Yarattı

Kuşadası 5.1’le sarsıldı

AFAD Deprem Dairesi tarafından Ege Denizi’ndeki Kuşadası Körfezi olarak belirlenen merkez üssüne dün 08.19’da bir deprem meydana geldi. İzmir’in Menderes ilçesinin 5.42 kilometre açığında ve 8.51 kilometre derinlikte gerçekleşen deprem kısa süreli panik yaşattı. Manisa da depremden etkilendi. Şans eseri, deprem sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı ancak ekipler bölgede saha çalışmalarına devam ediyor.

Vali Süleyman Elban, 5.1 büyüklüğündeki depremle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Elban, “Ege Denizi Kuşadası Körfezi, Menderes merkezli olarak 08.19’da meydana gelen 5.1 şiddetindeki deprem için valilik tarafından bildirilen bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Tüm halkımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

Uzmanlar ise deprem hakkında görüşlerini paylaştılar. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bu deprem, Tuzla Kırığı’nın ikincil kırığı olan Klaros Ahmetbeyli’den Menderes ilçesine doğru uzanan ikincil kırığın; Küçük Menderes kırığının kuzey kolunun kesişme noktasında meydana geldi. Son 3 gündür büyüklüğü artan depremler yaşanıyor. Ancak bunlar durmayacak. Gelecek günlerde Anadolu’nun aktif kırıkları boyunca yeni kırıklarını göreceğiz. Bu, beklenen İzmir depreminin işareti değil. Bu deprem, yaşlı kırıklar üzerinde gerçekleşti ve daha büyük deprem üretmeyecektir. Yani bu, yerel bir depremdir” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Ökmen Sümer ise “Bu deprem, 30 Ekim 2020 depremini takip eden deformasyon alanı içinde, ana fay sisteminin kuzeyinde, Gümüldür fayının güneydoğu ucunda, esas olarak doğu-batı doğrultulu kırılmamış bir fay parçasında meydana geldi. Bu deformasyon bölgesinde, bölgenin genel tektonik yapısına uygun olarak, bu büyüklükteki depremlerin gerçekleşmesi olağandır. Bu tür depremler genellikle sallanmayı tetikleyen küçük titreşimler üretir. Önümüzdeki dönemde 4 ila 4.5 büyüklüğünde artçı sarsıntılar olabilir” şeklinde açıklama yaptı.