Kaçak Eserler Türkiye’ye Geri Getirildi

‘Dedektifler’ iz peşinde... 22 yılda 12.155 ‘kaçak eser’ yuvaya döndü

Kültür ve Turizm Bakanlığı Son 22 Yılda Binlerce Kaçak Eseri Türkiye’ye Kazandırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, son 22 yılda 12 bin 155 eseri kaçak yollarla ülke dışına çıkarıldıktan sonra Türkiye’ye geri getirdi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un göreve başladığı 2018 yılından itibaren ise 7 bin 840 eser ülkeye iade edildi. Bu yıl, yurtdışından getirilen eser sayısı ise 36’ya ulaştı.

Eylül ayı içerisinde, ABD’deki J. Paul Getty Müzesi’nden nadir bronz sedir ve ABD Massachusetts Eyaleti’ndeki Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi doğduğu topraklara geri getirildi. Kültür Varlıkları Genel Müdürü Birol İnceciköz, iade sürecindeki başarının sırrını şu şekilde özetledi:

“Hangi ülkede, hangi eserlerimizin bulunduğunu az çok biliyoruz. Bakanımızın, Dış İlişkiler Başkanlığımızın ve Dışişleri Bakanlığımızın ortak çalışmasıyla bu ülkelerle ikili anlaşmalar imzaladık.” dedi. İnceciköz ayrıca, kültür varlıklarının bulunduğu yerleri sosyal medyadan müzayede salonlarına kadar takip ettiklerini ve gerekli kanıtları toplayarak iade sürecini hızlandırdıklarını vurguladı.

İnceciköz, özellikle Bergama Sunağı gibi önemli eserlerin de ülkemize geri iade edilmesi gerektiğini belirtirken, “Her kültür varlığı bulunduğu coğrafyada, bulunduğu kentte kıymetli. Dalından kopartıldığında anlamını yitiriyor.” dedi. Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nden geri alınan 2 bin 700 yıllık Bintepeler kolyesi ise doğduğu topraklara geri götürüldü.