Kadere: Edebi Mirası ve Ödüllerini Buluşturan Yazar

Arnavut yazar İsmail Kadare hayatını kaybetti

Kadere’nin Ardında Bıraktığı Edebi Miras

Tiran’da geçirdiği kalp krizi sonucunda yaşamını yitiren yazar Kadere, uzun süredir tedavi görüyordu. Arnavutluk’un güneyinde, Ergiri’de (Gjirokastır) 28 Ocak 1936 tarihinde doğan Kadere, Tiran’da edebiyat fakültesinde eğitim aldı ve kısa bir süre Moskova’da Maxim-Gorki Edebiyat Enstitüsü’nde okudu.

Edebi kariyerine 1950’lerin sonlarında başlayan Kadere, en büyük başarısını ‘Ölü Ordunun Generali’ adlı romanıyla elde etti.

Tiran’da yaşadığı komünist yönetimle anlaşmazlığa düşen ve kitapları yasaklanan Kadere, 1990 yılında Ramiz Alia yönetiminin baskısından kaçarak sıkça ziyaret ettiği Fransa’ya sığındı ve 1999’da Arnavutluk’a geri döndü. Kadere, hem Fransa’da hem de Arnavutluk’ta yaşayarak yazma çalışmalarına devam etti.

Ünlü yazar, 1992’de Cino Del Duca Ödülü, 2005’te Man Booker Uluslararası Ödülü, 2009’da Asturias Prensliği Ödülü, 2015’te ise Kudüs Ödülü gibi büyük ödüllere layık görüldü. Ayrıca 1996 yılında Fransa’da “Academy of Moral and Political Sciences” üyeliği kendisine ömür boyu verildi.

Türkçe’de de okuyucularla buluşan Kadere’nin eserleri arasında ‘Ölü Ordunun Generali’, ‘Taş Kentin Günlüğü’, ‘Kosova’ya Üç Ağıt’, ‘Rüyalar Sarayı’ ve ‘Taş Kentin Düşüşü’ gibi önemli eserler yer almaktadır.