“Kahramanmaraş Depremi: AFAD Tatbikatıyla Arama Kurtarma Ekipleri Etkinliğini Artırıyor”

AFAD ekiplerinden 6 Şubat'ın yıl dönümünde tatbikat

Kahramanmaraş’ta geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen deprem, toplamda 11 il, 124 ilçe ve 6 bin 929 köy üzerinde etkisini gösterdi. Bu büyük felakette 53 bin 537 kişi hayatını kaybederken, 107 bin 213 kişi de yaralandı. Bu hafta depremin yıl dönümünde, Ankara AFAD ekipleri bir tatbikat düzenledi. Tatbikatta, senaryo gereği yıkılan bir binanın enkazında mahsur kalan depremzedeler ve hayvanlar kurtarıldı. İlk müdahalenin ardından, yaralılar ip ve makara düzeneğiyle sedyelere yerleştirilerek güvenli bir alana taşındı.

Bu tatbikatın amacı, depremlerde daha etkin bir şekilde çalışabilmektir. Tatbikat, Yenimahalle ilçesindeki AFAD Eğitim Merkezi’nde gerçekleşti ve kamu kurumları, sivil toplum örgütleri ve arama kurtarma ekipleri tatbikata katıldı. Değişik senaryolar canlandırıldı ve cihazlarla dinleme, seslenme, arama kurtarma köpeği kullanma, hasar görmüş binalarda sıkışanları kurtarma ve halat yardımıyla yaralıları indirme gibi konular üzerinde çalışıldı.

Tatbikatın ardından konuşan Ankara AFAD Müdürü Soner Tüter, “6 Şubat’ı anma etkinlikleri kapsamında, Ankara’daki arama kurtarma ekipleri ile birlikte enkaz hareketlerimizi geliştirebilmek ve daha fazla fayda sağlayabilmek için bir tatbikat düzenledik. Tatbikata 14 ekip, 300 personel, 38 araç ve 9 arama kurtarma köpeği katıldı,” şeklinde açıklama yaptı.