Pençe-Kilit bölgesindeki operasyonlar sırasında çatışmada şehit düşen askerlerimizin Allah’tan rahmet diliyorum. Ailelerine de başsağlığı diliyorum. 6 Şubat depreminde hayatını kaybedenleri bir kez daha anıyoruz. Deprem bölgesinden hiç geri çekilmedik, sahadaki zorlukları bizzat takip ettik. Maraş’ın neredeyse üçte biri oturulamaz hale gelmişti. Deprem sonucunda 18 bin konut yıkıldı ve köy evleri ile birlikte toplamda 29 bin konutun ihtiyacı vardı. Yıkılan evlerin ve işyerlerinin sahiplerini yeni yuvalarına kavuşturmak için çalışmalarımızı hızla sürdürdük. 15 Ağustos tarihine kadar, çadırlarda ve tesislerde kalan vatandaşları konteynerlere yerleştireceğiz. Bir yıl içinde 319 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceğiz ve 180 bin konutun ihalesi tamamlandı. İnşaatlar hızla ilerliyor. Yerinde dönüşüm projesini başlattık ve hibe ve uygun kredi imkanlarıyla deprem bölgesindeki insanlarımızın büyük bir ilgisini çektik.
Yerinde dönüşüm için 160 binden fazla başvuru aldık. Bu başvuranlar arasında 20 binden fazla Maraşlı kardeşimiz bulunuyor. Yerinde dönüşüm projesiyle birlikte ekonomi canlanacak, yeni istihdam olanakları ve mahalle kültürü hayat bulacak. Konutlar daha düşük maliyetle inşa edilecek ve depremin etkilediği şehirlerimizi daha görkemli, sağlam ve ferah bir şekilde yeniden inşa edeceğiz. Her felaket, alınması gereken tedbirleri hatırlatır. Bu tedbirlerin en önemlisi kentsel dönüşümdür. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı dönemlerinde TOKİ aracılığıyla Türkiye’nin yapı stoğunun yenilenmesi için yoğun çaba sarfettik. Bugüne kadar ülkemiz genelinde 1 milyon 200 bin projeyi gerçekleştirdik.
Deprem felaketi özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözlemledik. Türkiye’deki dar görüşlü muhalefet anlayışı, ülkemize ne kadar zarar verebileceğini bir kez daha gösterdi. Kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyerek karşı çıktılar ve projelere karalama kampanyaları düzenlediler. Çeşitli illegal örgütler aracılığıyla firmaları, işçileri ve mülk sahiplerini tehdit ettiler. Aynı ideolojiye sahip meslek kuruluşları ve odalar aracılığıyla projeleri mahkemeye taşıdılar.
Son 21 yılda, bu engelleyici zihniyete rağmen kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık adına önemli işler başardık. Ülkenin her yerinde 3.3 milyon konut inşa ettik ve bu sayede yaklaşık 20 milyon insanımızı güvenli bir yuva sahibi yaptık. Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun dönüşümünü hedefliyoruz. Bu tamamlandığında şehirlerimiz güzelleşecek ve depremlere daha hazır olacak.
Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen temel atma töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni konut projelerinin en az 60 metrelik bir mesafede fay hattından uzak olacağını belirtti.