Kan Bağışı ve Kök Hücre Destekli Sağlık Kahramanları

‘Kan’ın melekleri

18 Yaşına Girdiği Gün Kan Bağışladı

Kan bağışında bulunmak için 18 yaşına girmenin gerektiği bilinen bir gerçek. Ancak en genç kan bağışçısı olan Beyza Sipahi, doğum gününde 18 yaşına bastığı gün kan bağışında bulunan nadir kişilerden biri. Üniversite sınavına giren Beyza, tıp okumak istiyor ve Kan Bağışı hikayesini şu şekilde anlatıyor: “Üniversite sınavına hazırlanırken gittiğim dersane Kızılay’daydı. Her dersaneye gittiğimde Türk Kızılay’ın kan bağış noktasını görüyordum. Bazen de kan bağışı için anonslar duyuyordum. Gidip kan bağışında bulunmak istedim ama 18 yaşından küçük olduğum için kabul edilmedim, çok üzülmüştüm. O an ’18 yaşına girdiğim gün gidip kan bağışında bulunacağım’ diye kendime söz verdim. 18 yaşına bastığım gün, doğum günümde koşa koşa gidip kan bağışında bulundum. Beni çok hoş karşıladılar. İnsanlara faydalı olmak, ihtiyacı olan birinin yardımına koşmak çok mutlu eden bir duygu.”

26 Yılda 31 Kez Kan Bağışı Yapan Rekortmen Kadın

31 kez kan bağışında bulunarak en fazla kan veren kadın unvanına sahip olan 62 yaşındaki Sultan Taşkın, hikayesini şu şekilde dile getiriyor: “36 yaşındayken eşimin bir rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gitmiştik. Tedavi için sıra beklerken hastanede acil kan anonsu duydum. Hemen eşime dönerek ‘Sen bekle, bir hastanın kana ihtiyacı var’ diyerek gidip kan verdim. Tanımadığım birisine kan verince kendimi çok mutlu hissettim. Sonrasında düzenli olarak kan bağışında bulunmaya başladım. Kan bağışlayarak bir hayat kurtarıyorsunuz, oturduğunuz yerde sevap işliyorsunuz. Herkesin bir gün kana ihtiyacı olabilir. Sağlıklı olan herkes kan versin. Kan vererek, birisinin iyileşmesini, sağlığına kavuşmasını sağlıyorsunuz.”

3.5 Yaşındaki Çocuğa Can Veren Kahraman

Türkök Projesi kapsamında kök hücre bağışlayan 34 yaşındaki Burçak Şen Çiğdem, verdiği örnek ile 3.5 yaşındaki bir çocuğun sağlığına kavuşmasını sağladı. Çiğdem, deneyimini şu şekilde anlatıyor: “Giresun’da çalışırken kök hücre bağış kampanyası başlamıştı. 2015 yılında gidip kök hücre için örnek bıraktım. Şubat 2019 tarihinde aradılar, verdiğim kök hücre örneğinin tedaviye ihtiyaç duyan 3.5 yaşındaki bir erkek çocuğuyla uyumlu olduğunu söylediler. Çok mutlu oldum. Sevinçten ağlamaya başladım. Bağışladığım kök hücre ile 3.5 yaşındaki çocuk sağlığına kavuştu. Bu bağışla aslında sadece çocuğu değil tüm aileyi kurtarıyorsunuz. Tarifsiz güzel duygu.”

En Çok Lise Mezunları Kan Bağışı Yapıyor

Türkiye’de düzenli kan bağışı oranı dünya ortalamasının altında. Türk Kızılay ise düzenli kan bağışçısı oranını artırmak için “Birbirimize candan bağlıyız” sloganıyla kampanyalar düzenliyor. Bu yıl 10 Haziran itibariyle 1 milyon 266 bin 587 ünite kan bağışı alındı. En çok kan bağışı yapan grup lise mezunları olurken, onu sırasıyla lisans, ilkokul, ortaokul, önlisans ve yüksek lisans takip ediyor.

Kök Hücre Bağışında Kadınların Oranı Yüzde 38

Türkök Projesi kapsamında şimdiye kadar 1 milyon 140 bin 197 kişi kök hücre bağışçı havuzuna eklendi. Kök hücre bağışçılarının yüzde 38’i kadın, yüzde 62’si erkek. 23 bin 339 eşleşmeden sonra yapılan 5 bin 922 nakille hastalar sağlığına kavuştu.