“Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerinde Yoğun Yağış Bekleniyor: Hava Durumu Uyarısı”

Meteoroloji'den şiddetli yağış, fırtına ve kar uyarısı! Prof. Dr. Şen: Doğal afete dönüşmeden bitirmesi için tedbirli olmak gerek

Hava Durumu Uyarısı: Karadeniz Bölgesi ve Doğu Anadolu için Yoğun Yağış Bekleniyor

Meteoroloji uzmanları, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda yağışların görüleceğini bildirdi. Bu yağışlar genellikle yağmur, karla karışık yağmur ve yer yer kar olarak kendini gösterecektir. Özellikle Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Sakarya, Artvin, Bitlis, Hakkari, Şırnak ve Siirt çevreleri yer yer kuvvetli yağışlarla karşılaşabilir.

Hava sıcaklığının Karadeniz’de 3 ila 6 derece azalacağı ancak diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor. Rüzgar ise genellikle güney ve güneybatı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek. Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun doğusu ise güney, güneybatı ve batı yönlerinden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-70 km/saat, bazen 90 km/saat) etkilenme ihtimali var.

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, bu hava durumu tahminlerine değinerek Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini belirtti. Rüzgarın Marmara’nın doğusu, İç Anadolu’nun kuzeyi ve Karadeniz’de batı ve kuzeybatı yönlerden, Doğu Anadolu’nun doğusunda ise güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde esmesi bekleniyor.

Bugün tüm Karadeniz bölgesinde yağışlar görülecek. Hava sıcaklığı 5-6 derece düşecek ve iç bölgelerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde yağışlar bekleniyor. Sabah saatlerinde Sakarya, Kastamonu, Sinop, Bolu, Samsun gibi bölgelerde, öğleden sonra ise Ordu, Trabzon, Rize ve Artvin çevrelerinde şiddetli yağmurun yanı sıra iç kesimlerde kar yağışı yaşanabilir.

“Bu gece kötü hava şartları bitecek, bugünü afetsiz atlatalım” diyen uzmanlar, vatandaşların dere kenarlarında bulunmamaları, araçlarını yüksek yerlere park etmeleri, yayla yollarında kar kalıntılarına dikkat etmemeleri, eğimli yüzeylerde ağaçlar dik durmuyorsa heyelan riskine karşı uzak durmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çatı ve ağaç diplerinden de uzak durulması tavsiye edildi.

Rüzgarın bugün Doğu Anadolu’nun doğusunda güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor. Aynı zamanda Sivas, Erzincan, Erzurum, Bitlis, Hakkari, Şırnak ve Siirt çevrelerinde de yoğun yağışlar bekleniyor. Bu bölgelerde karla karışık yağmur ve kar yağışı yaşanması öngörülüyor.

Yılbaşında kar bekleyenler için üzücü bir haberimiz var: Kar yağışı beklenmiyor. Sadece İstanbul değil, Türkiye genelinde kar ya da yağış beklenmiyor. Sıcaklıklar, normalin 3-4 derece üzerinde seyredecektir. Elbette, hava koşullarının değişebileceğini ve bu tahminlerin güncellenebileceğini unutmamakta fayda var. Tatil planlarınızı gözden geçirmekte fayda olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Bugün bazı illerde beklenen hava durumuna ilişkin en yüksek sıcaklık tahminleri ise şu şekildedir:
– Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde yağmurlu, kuzeyin yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı, sıcaklık 8 derece.
– İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde Anadolu Yakası’nda sağanak yağışlı, sıcaklık 14 derece.
– İzmir: Parçalı ve az bulutlu, sıcaklık 18 derece.
– Adana: Parçalı bulutlu, sıcaklık 19 derece.
– Antalya: Parçalı bulutlu, sıcaklık 20 derece.
– Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu ve sabah saatlerinde yer yer kuvvetli yağışlı, sıcaklık 8 derece.
– Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmurlu ve öğle saatlerinde yer yer kuvvetli yağışlı, sıcaklık 9 derece.
– Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, öğle ve akşam saatlerinde kar yağışlı, sıcaklık 3 derece.
– Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde yağmurlu, sıcaklık 10 derece.

Son olarak, hava durumu tahminleri sürekli güncellendiği için önümüzdeki günlerdeki hava durumu değişikliklerini takip etmenizi öneririz. Güvenli ve sorunsuz bir gün geçirmeniz dileğiyle!