Karadeniz’de Fay Riski

Önce Giresun sonra Samsun şimdi ise Gümüşhane… Karadeniz'de neler oluyor? Bölgede deprem riski yüksek şehirler hangileri?

Kuzey Anadolu Fay Zonu ve Karadeniz Depremleri

Kuzey Anadolu Fay Zonu, Kuzey Anadolu Dağları’nın oluşumundan sorumlu olan fay zonudur. Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu fay zonunun Karadeniz’den geçtiği yerlerde depremlerin oluşabileceğini belirtiyor. Yakın zamanda Gümüşhane’de yaşanan depreme dikkat çeken Prof. Dr. Pampal, şu bilgileri paylaştı:

“Aralık 2023’te yine Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 4.1 büyüklüğünde deprem olmuştu. Yine aynı bölgede bu sefer 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Karadeniz deprem konusunda genel olarak güvenli kabul ediliyor, ancak gerçek hiç de öyle değil. Gümüşhane’de meydana gelen deprem sürpriz değil.”

Prof. Dr. Pampal, Kelkit civarının Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun yakınında bulunduğunu ve büyük depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca, Karadeniz’i depremler konusunda güvenli kabul etmenin doğru olmadığını vurguluyor. Karadeniz’e yakın yerleşim yerlerinin de Kuzey Anadolu Fayı’na 50 ila 100 kilometre mesafede olduğunu belirten Pampal, bu mesafenin depremlerin yıkıcı etkisi açısından oldukça yakın olduğunu ifade ediyor.

Karadeniz’de fay geçtiği de bir gerçektir. Batum’dan Zonguldak’a uzanan doğrultu atımlı, levha sınırını oluşturan bir fay bulunmaktadır. Bu fay Karadeniz’de denizin içinden geçmektedir ve Karadeniz fayı olarak adlandırılmaktadır. Yaşanan Bartın merkezli deprem ise Karadeniz kıyı şeridinde kaydedilebilen en büyük deprem olarak bilinmektedir. Bununla birlikte, Karadeniz’in içinden geçen fayda yakın tarihte büyük bir deprem beklenmemektedir. Bu nedenle, dikkatlerin yoğunlaştırılması gereken fayın Kuzey Anadolu Fayı olduğu vurgulanmaktadır.

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Bolu için de önemli bir uyarıda bulunarak, Bolu’da ciddi bir deprem potansiyeline sahip olan Düzce fayı hakkında bilgi veriyor. Ayrıca, Kuzey Anadolu Fay Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kesiştiği bölgede bulunan Yedisu Fayı’nın da aktif bir yapıya sahip olduğunu belirtiyor. Yedisu Fayı’nın son yüzyılda deprem üretmemiş sismik boşluklardan biri olduğu ve burada kısa süre içinde deprem olma olasılığının yüksek olduğu ifade ediliyor.