Kararnamelerle Birlikte 20 İlde Cumhuriyet Başsavcıları Değişti

3423 hakim ve savcının görev yeri değişti

Kararnamelerin etkisiyle, 20 ildeki Cumhuriyet başsavcısı değişikliğine ilişkin haber yayınlandı. İzmir, Adıyaman, Ağrı, Aydın, Bingöl, Denizli, Elazığ, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Malatya, Manisa, Mardin, Muş, Niğde, Şırnak, Trabzon, Uşak ve Van illerine yeni başsavcılar atandı. Kararnamelerle birlikte, 38 ilçenin Cumhuriyet başsavcısı da değişirken, Karasu Adliyesi’ne ise ilk defa bir Cumhuriyet Başsavcısı atanmıştır.
İzmir’e yapılan atamada ise Mustafa Öztürk, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fahri Mutlu Tosun ise İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına görevlendirildi. Bunun yanı sıra, Van Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı da İzmir Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine atanmıştır.
Ayrıca, deprem bölgesindeki mahkemelerin etkinliği ve verimliliğini artırmak amacıyla 118 ağır ceza mahkemesi ataması yapıldı. Mevcut mahkemelere ek olarak beş ağır ceza mahkemesi, 39 asliye hukuk mahkemesi, 11 tüketici mahkemesi ve 9 sulh hukuk mahkemesi kurularak, deprem nedeniyle açılması muhtemel davalara yönelik mahkemelerin faaliyete geçirilmesi planlandı. 61 hakim de bu mahkemelere atanarak, adli yargıda deprem kaynaklı davaların etkin ve verimli bir şekilde sonuçlanmasına katkı sağlanacaktır.
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı Sedat Çelik Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığına atanmıştır. Bu atamanın ardından Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Murat Tiryaki ise Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcısı olarak görevlendirilmiştir.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise sosyal medyada yaptığı açıklamada, “Hakimler ve Savcılar Kurulunun 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesi ülkemize ve yargı teşkilatımıza hayırlı olsun. Adalete olan güveni daha da artırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” şeklinde ifade etmiştir.