Kararsız Yağışların Önlenmesi için ‘Kasukabe Modeli’ Önerisi

Sel felaketine karşı kasukabe önerisi

Cumhurbaşkanlığı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Kurulu Üyesi ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, kararsız yağışlara bağlı ani sel felaketlerini önlemek için önerdiği ‘Kasukabe modeli’ni anlattı. Dünyanın iklim krizi ile mücadele ettiğini belirten Dr. Kesici, Türkiye’de ve dünya genelinde yaz aylarında şiddetli yağışlar, sel felaketleri, orman yangınları, hortumlar, aşırı sıcaklar ve kuraklık gibi birçok olumsuzluğun yaşandığını söyledi. Dr. Kesici, bilimsel önlemlerin dikkate alınmaması halinde bu sorunların artacağını belirtti.

Dr. Kesici, son İstanbul sel felaketine dikkat çekerek, İstanbul’da riskli bölgelerde suyun depolanması ve sel felaketinin önlenebilmesi amacıyla dünyada ‘Kasukabe modeli’ olarak bilinen sistemin uygulanması gerektiğini ifade etti. Dr. Erol Kesici, “İstanbul’da atmosfer sıcaklığının üzerinde olan şehir sıcaklığı nedeniyle kararsız yağışlar önemli ölçüde arttı. Kasukabe, aynı zamanda Japon modeli olan bir sistemdir. Eğimli bölgelerde suyu depolayarak, silo benzeri yapılarla suyu tutar ve bu suyu 1 saniyede 25 metrekarelik bir havuzun suyunu boşaltacak akış gücüne sahip tüneller vasıtasıyla en yakın dere, çay, göl, deniz veya yer altında oluşturulacak büyük barajlara taşıyabilir” dedi.

Dr. Kesici, Yerebatan Sarnıcı gibi yerlerde de benzer bir esasın uygulandığını belirterek, “Suyu depolamak, kıtlık ve zor durumlarda önlem almak ayrıca sel felaketine karşı önlem alma anlamına gelir. İnsanlık, 6 bin yıl önce bu tür sistemleri kullanmıştır. Anadolu’da birçok bölgede sarnıçlar, su depoları ve sel taşkınlarını önlemede kullanılmıştır. Sadece su deposu olmakla sınırlı düşünülmemelidir” diye konuştu.

Dr. Erol Kesici, Türkiye’de sel riski olan bölgelerin belirlenmesi ve altyapının önemine dikkat çekerek, Japonya’nın Kasukabe şehrinde kullanılan sistemin birçok gelişmiş ülke tarafından da benimsendiğini söyledi. İlk etapta maliyetli gibi görünse de sel sonucu ortaya çıkan maddi zararlar, temizlik ve sağlık (su kirliliği, kanalizasyon vb.) açısından büyük tasarruf sağlamaktadır.