Kayseri İncesu’da Gerçekleşen Kazı Çalışmalarıyla İç Anadolu’nun En Büyük Mozaik Yapısı Keşfedildi!

İç Anadolu'nun en büyük mozaik kazı çalışmasında alanın büyüklüğü 600 metrekareye çıktı

Kayseri’nin İncesu ilçesinde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarıyla İç Anadolu’nun en büyük mozaik yapısına ulaşıldığı bildirildi. 2023 yılı kazı sezonunun tamamlanması nedeniyle yapılan değerlendirme toplantısına Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, İncesu Belediye Başkanı Mustafa İlmek ve Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Can Erpek ile birlikte vatandaşlar katıldı.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, “Örenşehir Kazı Alanı her yıl genişlemekte ve her sezon daha da büyümektedir. İlk başlarda sadece 300 metrekare olan alan, şu anda 4 bin metrekareye kadar genişledi. Buranın 4. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir ancak 3. yüzyıla ait verilere ve daha sonraki dönemlerde de kullanıma devam edildiğine dair bilgilere ulaşıldı. Taban mozaiklerinin kaliteli ve nitelikli olması, buranın döneminde önemli bir villa olarak kullanıldığına işaret etmektedir. Ayrıca kabul salonunda Latince yazı ve geometrik süslemeli mozaikler de bulunmuştur” şeklinde konuştu.
Kazı Başkanı Can Erpek ise, başlangıçta 4. yüzyıl olarak düşünülen yapının aslında 3. yüzyıla kadar kullanıldığının anlaşıldığını belirtti. Yapının Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu’ya gelmesinden sonra da kullanıldığı ifade edildi. Erpek, “Bu konut 33 farklı mekana sahip, oldukça geniş bir alana yayılmış ve üst düzey bir konuttur. Ancak henüz tam sınırlarına ulaşılamamıştır. Kapadokya bölgesini de içine alan İç Anadolu Bölgesi’nde böyle geniş bir konuta ve zemin mozaiklerine nadir rastlanır” dedi.
Erpek ayrıca, bölgede genellikle Roma ve Bizans dönemlerine ait imparatorluk mülklerinin bulunduğunu belirterek, yazıtlarda “Hyacinthos” ismine ulaşıldığını ve bu ismin üst düzey bir yöneticiye işaret ettiğini söyledi. Kazılar netleştiğinde bu konutun bir imparatorluk mülküne ait olduğunun daha net bir şekilde söylenebileceğini ifade etti. Bu kazı çalışmalarıyla daha önce ulaşılamamış bir üst düzey yöneticinin konutuna ulaşılmış olabileceği belirtilirken, çalışmaların önümüzdeki yıl da devam edeceği bildirildi.