Kemer ve Çeşme’de Kontrol Altına Alınan Orman Yangınlarına Turistlerden Moral Desteği

Kemer yangınında moral mesajı

Antalya’nın Kemer ilçesinde meydana gelen orman yangını, 90 saat süren çalışmalar sonucunda kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ederken, yangın sonrası oluşan manzara üzüntü verici oldu. Ancak turistlerin denizden su alan pilotlara taşlarla yazdıkları mesaj moral kaynağı oldu. Helikopterlerde görev yapan Rus pilot Andrey Zakharov, soğutma çalışmaları sırasında Kemer açıklarında helikoptere su alırken sahilde “Kolay gelsin” yazısını taşlarla gördü. Sahilin fotoğrafını çeken Zakharov, sosyal medya hesabından paylaşarak altına “Bugün Kemer sahilinde böyle bir yazı gördüm. İyi şanslar” notunu düştü.

Yangının etkilediği alanla ilgili bilgi veren Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, yangının 8000 dönüm civarında etki alanı olduğunu belirtti. Hançer, “Bu alanı 1120 futbol sahası büyüklüğünde tanımlayabiliriz. Yanan alan ise 420 futbol sahasına denk geliyor” dedi.

İzmir’in Çeşme ilçesinde ise Ildır Mahallesi’nde çıkan orman yangını 7 uçak ve 6 helikopter ile havadan, 25 arazöz ve 4 dozer ile karadan müdahale edilerek 2.5 saatte kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise Konya’da buğday hasadına katılırken, bu yıl çıkan orman yangınlarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Yumaklı’ya göre, ülke genelinde 1022 orman yangınında yaklaşık 6 bin 900 hektarlık (60 bin 900 dönüm) alan zarar gördü. Geçen yıla göre yangın sayısı ve zarar gören alan azalmış olmasının alınan önlemler sayesinde olduğunu belirten Yumaklı, yangınların sebebinin çoğunlukla insan kaynaklı olduğunu ve terör bağlantısının olmadığını söyledi.

Bolu’nun Göynük ilçesinde geçen hafta bir yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangını, dün itibarıyla kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları gece boyunca sürdü. Aynı şekilde Gaziantep’in İslahiye ilçesinde de iki gün arayla aynı bölgede orman yangını çıktı ve itfaiye ekiplerinin 45 dakikalık çalışması sonucunda yangın söndürüldü.