Kira Geliri Beyan Dönemi Değerlendirildi.

Kira gelirlerini beyan etmeyenler Maliyeye takıldı... Bakan Şimşek: 700 bin mükellef hakkında cezalı işlem yapılacak

Maliye Bakanı Şimşek, kira gelirlerine dair yapılan çalışmaları değerlendirdi. Bu yıl başından itibaren, kira gelirini beyan etmesi gerekenlerin tespiti ve bilgilendirilmesi için GİB’in bir dizi çalışma içerisinde olduğunu belirtti. Şimşek, belirli kira bedelinin üzerindeki konutlar, günlük ve haftalık kısa süreli konutlar ile iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kira tutarlarının gönderilmesi aşamasında “kira ödemesi” gerekçesinin seçilmesi gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “Başkanlığımız, bankalardaki IBAN’lara yapılan ödemeler üzerinden gerçekleştirdiği kontroller neticesinde, kira geliri eden yaklaşık 700 bin mükellefe gelir vergisi beyan dönemi öncesinde ve beyan dönemi içinde beyanname vermeleri gerektiğine yönelik bilgilendirme ve hatırlatma SMS’leri gönderdi.” dedi. Ayrıca, tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgilerle yaklaşık 1,5 milyon konut üzerinde fiili denetim çalışması başlatıldığını açıkladı.

Şimşek, vergi dairesi memurları tarafından 400 binden fazla adreste fiili kontroller yapıldığını belirterek, beyanname vermeyenler için 153,4 milyon lira vergi ve ceza ihbarnamesi düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca, uyum gösteren 46 bin kişi tarafından 200,7 milyon liralık gelir vergisi beyan edildiğini söyleyen Şimşek, toplamda 1 milyon 811 bin mükellefin 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan ettiğini belirtti.

GİB’in, beyan döneminin sona ermesinden sonra kira geliri tahsil edip beyanname vermeyen yaklaşık 1 milyon mükellefi hatırlatma amacıyla SMS gönderdiğini aktaran Şimşek, bu hatırlatmalar sonucunda 95 bin 989 mükellefin beyanname verdiğini ve 18,3 milyar lira matrah ile 1,2 milyar lira vergi beyanında bulunduğunu ifade etti. Ayrıca, halen beyanname vermeyen 700 bin mükellefin tespit edildiğini ve bunlar hakkında ilgili vergi dairelerine bilgi aktarılacağını belirtti.

Bakan Şimşek, vergi dairesindeki işlemler başlamadan önce vergi ziyaı cezası kesilmeme imkanı sunan pişmanlık hükümlerinden bahsederek, mükelleflerin Hazır Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda beyanname verebileceklerini ve vergileri banka veya kredi kartıyla ödeyebileceklerini açıkladı. Ayrıca, kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini belirten Şimşek, verginin adaletli bir şekilde toplanmasının ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesinin önemine vurgu yaptı.