Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kiralık Konut Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk uygulamasının detaylarını ve nasıl işleyeceğini Kabine toplantısı sonrası basın mensuplarına aktardı. Bakan Tunç, “Geçen yıl Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışı azami yüzde 25 olarak sınırlandırılmıştı. TBMM’de gerçekleşen yasal düzenlemeyle bu süre 1 Temmuz’dan itibaren 1 yıl daha uzatıldı. Konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışı yüzde 25’i geçemeyecek” dedi.
Tunç, kira davalarındaki zorunlu arabuluculuk uygulamasının 1 Eylül’de başlayacağını belirtti. Kiracı veya kiraya verenin, kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurması zorunlu olacak. Şimdiye kadar iş hukuku, ticari ve tüketici davalarında zorunlu arabuluculuk uygulanıyordu. Ancak 1 Eylül’den itibaren, kira davalarıyla birlikte kat mülkiyeti, komşuluk hukuku ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davalar da arabuluculuk kapsamında ele alınacak. Bu uygulama sayesinde kira anlaşmazlıklarının mahkemeye başvurmadan arabuluculuk ile çözülebilmesi, tarafların daha az maliyet ve daha hızlı bir şekilde uzlaşmalarını sağlayacak. Bunun sonucunda da mahkemelerin iş yükü azalmış olacak.
Taraflar, 1 Eylül’den itibaren dava açmadan önce arabulucuya başvurabilecek. Başvurular, adliyelerdeki arabuluculuk bürolarına ücretsiz olarak yapılabilecek. Başvurular sırasında yargı gideri, harç, tanık ve bilirkişi ücreti gibi ödemeler yapma zorunluluğu olmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri 3 hafta içinde tamamlanacak. Ancak zorunlu durumlarında arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonucunda anlaşma sağlanamazsa, dava açılma hakkına sahip olunacak.