Kızıl Geyiklerin Avlanmasına İzin Verilmesi Tartışma Yaratıyor

Bunun adı spor değil cinayet... 408 bin lira için 14 kızıl geyiğe av izni verildi

Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, bir yıl sonra tekrar kızıl geyiklerin avlanmasına izin verme kararı aldı. Buna göre, Bolu’da bulunan toplam 14 kızıl geyiğin, 408 bin lira karşılığında avlanmasına izin verilecek. Bu gelişme, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş tarafından Meclis gündemine taşındı. Ateş, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın bu konuda açıklama yapması için Meclis Başkanlığı’na bir soru önergesi sundu. Hürriyet gazetesine verdiği bir açıklama ve sunmuş olduğu önergede Ateş, “Bakanlık tarafından ülke genelinde 2023-2024 yılları içerisinde yaban hayatta öldürülebilecek hayvanların kotası belirlendi ve ilgili ihaleler açıldı. Bu kapsamda Bolu’da avlanabilecek olan 14 kızıl geyik, 408 bin lira bedelle avlanabilecek. Diğer illerle beraber avlanmalarına izin verilen kızıl geyik sayısı ise 57’dir. Turizm adı altında yaban hayatın parayla hiçe sayılması, doğaya ihanettir. Yaşam hakkının canlıların elinden alınması, spor değil cinayettir. Yaban hayatın döngüsünü bozarak elde edilen gelirin kimseye faydası olmaz. Yüzlerce hayvanın öldürüldüğü av ihalelerinin iptal edilmesini talep ediyoruz. Son 10 yılda av turizmi adı altında kaç hayvanın avlanmasına izin verildiğini bilmek istiyoruz. Bu dönemde yaban hayvan avlarından ne kadar gelir elde edildiği konusunda bilgi istiyoruz. Ülkemize ‘av turizmi’ için son 10 yılda kaç yabancı uyruklu kişinin geldiğini bilmek istiyoruz. Yeni av sezonunda Bolu’da kızıl geyik avının yasaklanmasını destekleyen bir etüt-envanter çalışması yapıldı mı?” dedi.

Bunu takiben, Ateş’in önergesi üzerine Bolu Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, 2023-2024 Av Turizmi sezonunda planlanan 14 kızıl geyiğin av ihalesinin iptali için Bolu İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, Ekim 2019’da yayımladığı bir raporda, “Yoğun avcılık, pek çok hayvan türünün tehlike altında olmasına yol açmıştır. Hatta bakanlığın belirli zamanlarda belirli sayıda avlanmasına izin verdiği hayvanlar, av sahalarında bile bulunamamaktadır. Avcılığın belli bir süre yasaklanması, nesli tehlikede olan hayvan popülasyonunu korumak ve artmasını sağlamak adına, komisyonumuzun ülkemize komşu diğer ülkelerle işbirliği yapması önerisinde bulunulmuştur. Ayrıca, avcılığa ilgi duyanlar için Gençlik ve Spor Bakanlığı ile yerel yönetimler tarafından trap ve skeet alanları açılması da önerilmektedir” ifadelerini içermiştir.