Kobani Davası Kararını Açıklandı

‘Kobani davası’nda karar: Demirtaş’a 42 yıl ceza

2020 Yılında Kobani Olayları Davası Karara Bağlandı

6-8 Ekim 2014 tarihlerinde, 37 kişinin hayatını kaybettiği ve ‘Kobani’ olarak bilinen sokak eylemleriyle ilgili olarak Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar açıklandı. İddianameye göre, dönemin HDP yöneticilerinin protesto çağrısıyla başladığı iddia edilen olaylarda 37 kişinin öldüğü belirtilmişti.
Mütalaada, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve diğer 36 sanık için “devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak” suçundan ağırlaştırılmış müebbet cezası istendi. Ayrıca Demirtaş dahil 26 sanık için “nitelikli insan öldürme” suçundan 6 kez ağırlaştırılmış müebbet talep edildi. Firari 72 sanığın dosyası ise ayrıldı.

Davanın yaklaşık 3 yıl süren karar duruşması dün Sincan Ceza Kurumu’nda görüldü. Sanık avukatları adil yargılama hakkının ihlal edildiğini iddia ederek mahkemeyi eleştirdi. Sanıklar suçlamaları reddetti ve mahkeme tarafından cezalandırıldılar.

Mahkeme kararına göre, eski HDP eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş dahil 12 kişi ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yardım’ suçundan cezalandırıldı. Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay, Demirtaş’a ise 42 yıl hapis cezası verildi. Ayrıca Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ve diğer 10 sanık da ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan ceza aldılar. Türk’e 10 yıl, Ayla Akat’a 9 yıl 9 ay, Emine Ayna’ya ise 10 yıl hapis cezası verildi.

Bazı sanıkların tahliye edildiği kararın ardından, birçok ilde eylem ve etkinlikler 4 gün boyunca yasaklandı. Davada birleşme kararı alan Sırrı Süreyya Önder, Genel Kurul’daki gergin anlarıyla dikkat çekti. Önder, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen kararlılığını koruyarak adaletin peşinde olduğunu ifade etti.