“Kontrolden Çıkan Roman Hediyesi: Otel Çalışanı İle Yazar Arasında Olaylı Bir İlişki”

Sadece jest yapmak istemiştim

Mesut Lizor, 9 Eylül Üniversitesi’nde felsefe eğitimi aldıktan sonra İstanbul’a geri döndü. İlk romanı olan “Bir balıkla sahtekarca ilgilenmek” adlı kitabını, Çatalca’daki bir inşaat alanında gece bekçisi olarak çalıştığı dönemde yazdı. Daha sonra satranç öğretmenliği görevini bir okulda üstlendi. Pandemi sürecinde ise evinin yakınındaki bir otelde bulaşıkçı olarak çalışmaya başladı. Bu esnada, gazete formatında bir roman daha olan “Yer-Değiştirmek” adlı kitabını yazdı.

Kendi hikayesini anlatan romanını tamamladıktan sonra Mesut Lizor, romanını bir kargo paketi içerisinde göndermek üzere Büşra Ü. isimli otel çalışanına teslim etti. Paketin üzerine, “Meşhur rampa, garajın orada, ben rampadan aşağıya inerken biri ‘Mesut’ diye seslenince, sen birden kadrajıma girdin. Orada ne oldu Büşra? Size romanımı hediye etmek istedim, umarım beğenirsin” şeklinde bir not yazdı. Ancak Büşra Ü., gazete gibi görünen bu şeyin bir roman olduğunun farkında olmadı. Otelde büyük bir karmaşa yaşandı ve Mesut Lizor, otel yönetimi tarafından işten çıkarıldı. Hatta kendi iddiasına göre tehditlerle karşı karşıya kaldı. Büşra Ü., taciz suçlamasıyla savcılığa başvuruda bulundu ve Mesut Lizor hakkında 2 aylık uzaklaştırma kararı aldırmak için Aile Mahkemesi’ne başvurdu.

Mesut Lizor, Büşra Ü.’nün kargoyu teslim aldıktan sonra yaşananları Hürriyet’e şu şekilde anlattı: “İyi niyetle ‘Bulaşıkçıyım ama aynı zamanda yazarım’ demek istedim. Jest olarak da romanımı hediye ettim.” Mesut Lizor, Büşra Ü.’ye gazete formatındaki romanını kargo yoluyla hediye etmiş ve üzerine bir not yazmıştı.

Ancak Mesut Lizor, sözlerinin çarpıtıldığını ve hayatının karartıldığını ifade etti. Balat’ta 13 yıldır yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığını ve şu anda bir akrabasının çiftliğinde çiftçilik yapmaya başladığını belirtti. Ayrıca, işten çıkarıldığında kıdem tazminatından vazgeçmesi istendiğini ifade etti. Büşra Ü. ise kendisine “Kıdemden vazgeç ve şikayet etmeyeyim” dediğini söyledi. Mesut Lizor, yaşadıklarını haksızlık olarak değerlendirdi ve haklarını savunmaktan vazgeçmeyeceğini vurguladı.