Dün saat 18.06’da Konya’nın Selçuklu ilçesi Çandır Mahallesi’nde merkez üssü olan 5.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği AFAD verilerine göre ortaya çıktı. Yaklaşık 7,24 kilometrelik bir derinlikte gerçekleşen deprem, Konya ve çevre ilçelerinde hissedildi. Depremin etkisiyle panik ve korku yaşayan vatandaşlar, evlerinden dışarı çıktılar. Yapılan saha incelemelerinde Sarıcalar Mahallesi’nde bulunan bir caminin minaresi hasar gördü ve kullanılmayan 2 metruk binada da küçük çaplı hasar tespit edildi.
Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, 5.0 büyüklüğündeki depremin Konya Fay Zonu’nun kuzeydoğu bölümünde meydana geldiğini belirtti. Ancak bu bölgenin Türkiye fay haritasında yer almadığını söyledi ve şunları ekledi: “Bu deprem, Konya Fay Zonu’nun kuzeydoğu bölümünde, Yukarıpınarbaşı ve Sarıcalar arasında gerçekleşti. Fayın güneybatı bölümü Türkiye fay haritasında görünüyor, ancak kuzeydoğu kesimi yer almıyor. Konya, yıkıcı depremler açısından güvenilir yerlerden biri olarak bilinir; ancak bu, Konya’da hiç deprem olmaz anlamına gelmez. Konya Fay Zonu’nun karakterine ve geçmiş izlerine baktığımızda, 6-6.5 büyüklüğünde bir deprem oluşturabileceği belirtiliyor.”
Akdeniz’de gerçekleşebilecek 8 büyüklüğündeki bir depremin Türkiye’deki birçok şehirde hasara neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Eren, Konya için başka bir tehdidin de yakındaki büyük faylar olduğunu ifade etti. Örneğin, Akşehir Fay Zonu gibi, Ecemiş Fay Zonu gibi ve Tuz Gölü Fay Zonu gibi 100 ila 150 kilometre uzaklıkta bulunan faylardaki bir depremin alüvyal zemin üzerinde bulunan Konya’da hasara neden olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Eren ayrıca, dün yaşanan deprem sonrasında bazı bölgelerdeki yüzey yarıklarının depremle ilişkili olmadığını açıkladı. Alüvyal zeminle dolu Orta ve Batı Anadolu havzalarında yer altı suyu seviyesinin düşmesi nedeniyle bu tür yüzey deformasyonlarının yaygın olduğunu belirtti. Uzunluğu 10 kilometreyi aşan, genişlikleri 1-2 metre ve derinlikleri gözlemlenebilir şekilde 8 metreye varabilen yarıkların oluşabileceğini sözlerine ekledi. Ancak son 5 büyüklüğündeki depremin böyle bir yüzey kırığına sebep olabilecek bir deprem olmadığını da vurguladı.
Çandır Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Ali Kalıntaş, depremi bahçede otururken yaşadığını ve her yeri sallandığını ifade etti. Depremin ardından evlerinde bazı çatlaklar olduğunu gördüklerini ve korkudan sabaha kadar uyuyamadıklarını belirtti. Sarıcalar Mahallesi Muhtarı Ali Bezirci ise yüzey yarıklarının depremden önce oluştuğunu ve mayıs ayında fark ettiklerini söyledi. Ayrıca deprem nedeniyle bazı evlerde kılcal çatlaklar, caminin minaresinde ve 2 metruk evde hasar olduğunu da ekledi.