Kosova’nın Durumu: KFOR Komutanı Uyarıyor

Kosova’da güvenlik 25 yıldır Mehmetçiğe emanet... KFOR kapılarını ilk kez Türk gazetecilere açtı

KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş: “Kosova sakin ama kırılgan”

KFOR’un komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Balkanlar’ın en genç ülkesi Kosova’daki durumu, “Kosova sakin ama kırılgan” şeklinde özetledi. NATO’dan özel izinle KFOR karargâhında bulunduk:

Milli Savunma Bakanlığı’nın koordinasyonunda Balkanlar’ın en hassas ülkelerinden Kosova’daki son durumu bir grup Türk gazeteci olarak yakından inceledik. Başkent Pristina’da bulunan KFOR karargâhı ve KFOR’a bağlı ABD’nin Balkanlar’daki stratejik üssü Bondsteel (Camp Bondsteel) NATO’dan alınan özel izinlerle kapılarını ilk kez bizlere açtı. Kosova’nın Prizren şehrindeki Türk askerinin konuşlandığı Sultan Murat Kışlası’nda Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı’nı ziyaret ettik. Ayrıca, zaman zaman tansiyonun yükseldiği Sırbistan-Kosova sınırının sıfır noktasına giderek Türk komandosunun yürüttüğü faaliyetleri yerinde gözlemledik.

KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Yugoslavya döneminde Sırbistan Federal Cumhuriyeti’nin bir parçası olan Kosova’ya verilen özerkliğin 1974’te iptal edilmesiyle başlayan süreci şöyle anlattı:

“KFOR Karargâhı’nda Türk basın mensuplarıyla bir araya gelen Tümgeneral Özkan Ulutaş, 12 Haziran 1999’dan beri Barışı Koruma görevini yürüten KFOR’un aynı zamanda NATO’nun Balkanlar’daki uzun vadeli ve kararlı taahhüdünün de somut bir göstergesi olduğunu söyledi. Kosova’daki durumun sakin olsa da kırılganlığını koruduğunu belirten Ulutaş, Kosova’daki güvenlik gelişmelerini yakından takip ettiklerini ve Birleşmiş Milletler’in kararı kapsamında görevlerini yerine getirmeye devam ettiklerini vurguladı.

KFOR’a bağlı ABD’nin Priştine’deki üssü Bondsteel’de Türk manevra birliğinin eğitimlerine şahitlik ettik. Ayrıca, Prizren şehrinde Türk askerinin konuşlandığı Sultan Murat Kışlası’nda Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı’nı ziyaret ederek, ülkedeki barış ve istikrarın korunmasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rolü hakkında bilgi aldık. Türk komandosunun sınır hattındaki faaliyetlerini de yakından inceledik.

Kosova, 2008 yılında bağımsızlığını ilan etse de, Sırbistan tarafından tanınmıyor. Ispanya, Yunanistan ve Romanya gibi bazı Avrupa Birliği ülkeleri de Kosova’yı tanımıyor. Kosova’nın yaklaşık 1 milyon 800 bin nüfusu arasında Arnavutlar çoğunlukta olup, Türk, Boşnak, Sırp, Goralı, Roman, Aşkali ve Mısırlı azınlıklar da bulunmaktadır.

Kosova’da Türk askerinin varlığı, yıllardır Kosovalılar tarafından güvenlik ve istikrarın teminatı olarak görülmektedir. Türk askeri, 25 yıl önce coşkuyla karşılanmış ve bugün de Kosova halkı tarafından saygıyla karşılanmaktadır.