Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Olimpos Antik Kenti’ndeki Kazı Çalışmalarını İnceledi

Olimpos antik kentine hayat öpücüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya Kumluca’daki Olimpos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarını ziyaret etti. Ersoy, burada yapılan kazıların devam edeceğini ve daha sonra yapılan restorasyonlarla antik kentin eski görünümünün yeniden canlandırılacağını söyledi. Olimpos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında yeni buluntulara ulaşıldı. Bu çalışmalar, antik kentin mozaik zemin döşemeleri açısından Likya bölgesinin önemli bir merkezi haline gelmesini sağladı.

Bakan Ersoy, Olimpos Antik Kenti’nde gerçekleşen incelemeler sırasında Kaptan Eudomos Mezarı mozaikleri ve 5. ve 6. yüzyıla ait diğer mozaikler hakkında bilgi aldı. Ersoy, kazı ekibiyle de konuşarak, bu yıl 26 farklı noktada kazı çalışmalarının devam edeceğini ve tamamlanan alanlarda restorasyon uygulamalarının gerçekleştirilerek antik kentin eski görünümünün yeniden ortaya çıkarılacağını belirtti.

Bu sezon yapılan kazı çalışmalarında Piskoposluk Sarayı, 3 numaralı Kilise, Liman Anıtsal Mezarları, Tiyatro, Nekropol ve Kuzey Liman Caddesi gibi alanlarda yoğunlaşma yaşandı. Kazılar sonucunda antik kentin zemin döşemelerinde bitkisel, geometrik, hayvan ve insan figürlü kompozisyonlara sahip mozaiklerin kullanıldığı ortaya çıktı. Ayrıca Piskoposluk Sarayı çevresindeki mozaiklerde refrigerium sahnesi, thalassa (deniz), gaia (yer), ktisis (kurmak, yaratmak), truphe (sefahat), kharis (zerafet, güzellik) ve apolausis (servet) tasvirleri bulundu.

Olimpos Antik Kenti’ndeki 3 numaralı Kilise atrium portiklerinde ise andreia (cesaret) ve dikaiosyne (adalet) simgeleri keşfedildi. Kilise atriumunda “Yedi Erdem” tasvirinin olduğu düşünülen uzmanlar, Liman Anıtsal Mezarları’nda Kaptan Eudomos’un lahdini barındıran tonozlu mezar odasının zemininde Aslan Avı sahnesi ve mezar odasının giriş bölümünde ise bir limana giriş yapan bir gemi tasvirli mozaik ortaya çıkardı.