Küresel Uyuşturucu Baronu Bello Jos, Türkiye’de Yakalandı: Kara Mamba Operasyonu Başarılı

Narkotik ‘Kara Mamba’nın başını ezdi

Hollanda, Fransa ve Belçika tarafından aranan küresel uyuşturucu baronu Joseph Johannes Leijdekkers, İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yakalandı. Türkiye’de faaliyet gösteren Bello Jos’un adamlarının ülkede olduğu tespit edildikten sonra operasyon başlatıldı. Haziran ayında yapılan operasyonlarda, aralarında Türklerin de bulunduğu 25 kişi gözaltına alındı. Ayrıca, Bello Jos’un yakın adamı Jurean Anthony Finix ve diğer üç kişi de tutuklandı.

Yakalanan şüphelilerin ele geçirdiği sahte pasaportlar, Hollanda ve Belçika’nın kırmızı bültenlerinde aranan Isaac Bignan ve eşi için hazırlandığını gösterdi. Finix, Bignan ve eşini Türkiye’den yatla kaçırmak amacıyla Naci Y.’nin adamlarıyla iletişim kurdu. Finix’ten elde edilen dijital materyallerden Bignan’ın Muğla’nın Fethiye ilçesinde saklandığı belirlendi. İstihbarat birimleri, Bignan’ın Fethiye’de bulunan bir tekneye geçeceğini öğrendi ve kritik operasyon için harekete geçti. Operasyon düzenlendiğinde Bignan ve yanındakilerin Isparta’da olduğu tespit edildi ve burada gerçekleştirilen operasyonla Bignan, Ömer K. ve Murat P. yakalandı. Aramalarda suikast silahı, çelik yelek, takip gözlem cihazı, para vakumlama cihazı, cephane kutuları ve büyük miktarlarda para ele geçirildi.

İstanbul Narkotik Polisi, Bignan’a yardım eden üç kişiyi daha tespit etti. Bu üç kişinin, Muğla’dan Konya’ya gittiği belirlendi ve Konya’da yakalandılar. Gözaltına alınan toplam 8 kişi, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edildi. Bir kişi serbest bırakılırken, Bignan ve Finix dahil 7 kişi tutuklandı ve Metris Cezaevi’ne gönderildi.

Isaac Bignan, kokain kartelindeki acımasızlığı nedeniyle “Kara Mamba” lakabını alan dünyanın en zehirli yılanlarından birine benzetiliyor. Kara Mamba’nın ısırığı, “ölüm ısırığı” olarak adlandırılıyor çünkü nadir durumlarda insanların bunu sağ kalabildiği kaydediliyor. Ağzının iç kısmının siyah renkte olması nedeniyle bu yılan türüne Kara Mamba adı verilmiştir. Kara Mamba yılanları, dünyadaki ikinci en uzun zehirli yılan olarak bilinir ve vücut renkleri genellikle zeytin yeşilidir. Karada yaşayan yılanlar arasında en hızlı hareket edenlerden biridir ve saatte ortalama 20 kilometre hızla hareket edebilir. Yetişkinlerinin ortalama boyları 2.5 metredir.

Örgüt lideri Joseph Johannes Leijdekkers olarak da bilinen Bello Jos, hem Hollanda’nın hem de Fransa ve Belçika’nın en çok aranan suçluları arasındaydı. Ancak İstanbul Narkotik Polisi’nin başarılı operasyonu sayesinde yakalanarak adalet önüne çıkarılacak.