Kurtulmuş: Türkiye’nin Savunma ve Dış Politikası Özetlendi

TBMM Başkanı Kurtulmuş, ABD'de Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı: F-16 meselesi olumlu bir gelişme

Kurtulmuş, NATO Parlamento Başkanları Zirvesinde Türk Gazetecilerle Buluştu

NATO Parlamento Başkanları Zirvesi kapsamında ABD’nin başkenti Washington’da bulunan ve Türk gazetecilerle büyükelçilik konutunda bir araya gelen AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş, gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, zirvenin 75. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Washington’da bulunduklarını belirterek, “Zirve fevkalade önemli bir dönemde yapıldı.” açıklamasında bulundu.

ABD’de çeşitli ziyaretlerde bulunduğunu ve Türk toplumunun ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Kurtulmuş, bu toplantıların oldukça verimli geçtiğini ifade etti.

NATO’nun önemli bir müttefiki olarak Türkiye’nin, NATO’ya karşı yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getiren ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Kurtulmuş, şu şekilde konuştu: “NATO’nun yeni fonksiyonlarını gözden geçirmesi gerektiği kanaatindeyiz. Özellikle Rusya-Ukrayna krizi gibi bazı küresel çatışma potansiyeli taşıyan konularda NATO’nun adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz.”

TBMM’nin parlamenter diplomasi konusunda fırsatları değerlendirdiğini söyleyen Kurtulmuş, “Türkiye ile ABD ilişkileri stratejik ortaklık seviyesinde devam ediyor. Biz Türkiye olarak ABD ile sorunlarımızı müzakereye açık bir şekilde, diplomatik bir şekilde tartışma gayreti içerisinde olduk.” dedi.

Dünyanın içinde bulunduğu dönemin tehditler ve fırsatlar barındırdığını ifade eden Kurtulmuş, “Dünya artık tek kutuplu olmaktan çıkıp çok kutuplu bir sistemle karşı karşıya. Bu yeni dünya sisteminde Türkiye, barış perspektifiyle bütün gücünü sefer etmiş vaziyette.” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye’nin kendi savunma ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini belirterek, “Türkiye’nin hava savunma sistemleri konusundaki ihtiyacını karşılamayan müttefiklerine eleştiriler getirdi. Türkiye, savunma sanayide kendine yeter hale gelmiştir.” dedi.

Aynı zamanda, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayan Kurtulmuş, Filistin’in haklarını savunmak için uluslararası camianın ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Kurtulmuş, Türkiye’nin dış politikasının çeşitlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Hiçbir ülke artık tek bir grubun gölgesinde olamaz. Türkiye, kendi ellerindeki kartları çeşitlendirmek durumundadır.” şeklinde konuştu.