Kuşkulu Boşanma Davası ve Yargıtay Kararı

Kadının eşinin cebinden habersiz para alması boşanma nedeni sayıldı

Aile Mahkemesinden Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle Boşanmaya Karar

Aile mahkemesi, çiftin karşılıklı boşanma davası sonucunda kocanın başvurusunu kabul ederek, boşanmalarına karar verdi. Mahkeme, kadının maddi isteklerinin devam etmesi ve eşinin izinsiz para alması nedeniyle kocayı tam kusurlu kabul ederek, boşanma davasını kabul ederken kadının davasını reddetti. Ayrıca mahkeme, kadının eşine manevi tazminat ödemesine hükmetti. Taraflardan kadın kusurlu bulunduğu kısım ve aleyhine hükmedilen tazminat yönünden itirazda bulunurken, koca hüküm gerekçesi ve tazminat miktarı yönünden kararı temyiz etti.

Yargıtay’dan Kısmi Onama

Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını kısmen onadı. Yargıtay’ın kararında, kocanın eşi ile beraber misafir olarak kaldığı, düğüne birlikte katıldığı ve ortak yaşadıkları konuta döndükleri belirtildi. Yargıtay, kocanın bu davranışlarını barışma umuduyla gerçekleştirdiğini ve bu durumu hoşgörüyle karşıladığını belirtti. Bu sebeple kocanın davasının reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

Yargıtay kararında, kadının kocanın iddialarının dışında kusurlu davranışının kanıtlanamadığı, dolayısıyla tam kusurlu kabul edilmesi ve manevi tazminata hükmedilmesinin hatalı olduğu belirtildi. Bu sebeple tazminat kararının bozulması gerektiği kararlaştırıldı.

‘İzinsiz Para Almak Evlilik Birliğini Sarsar’

Avukat Fırat Bilici, Yargıtay’ın evlilik birliğini temelden sarsan durumları boşanma sebebi olarak kabul ettiğini belirtti. Bilici, “Eşler arasındaki evlilik birliğinin temelden sarsılması önemlidir. İzinsiz para alma gibi durumlar, ortak yaşamı devam ettirememe durumuna yol açabiliyor ve boşanma kararına sebep olabiliyor. Bu davada da böyle bir durum yaşanmıştır” dedi.