Lüleburgaz’da Polat Çifti Hakkında Kara Para Aklama Operasyonu ve Bal Ormanının Kirletilmesi Skandalı Ortaya Çıktı

Dilan’ın kremleri bal ormanında mı... Kamyon kamyon döktüler iddiası

Lüleburgaz’da Kasım ayının başında Polat çiftine yönelik kara para aklama suçlamasıyla yapılan operasyonun ardından, Lüleburgaz Eskitaşlı ve Turgutbey köyleri arasında bulunan bal ormanına dökülen sıvı krem, köylüler arasında endişe yaratmış durumda. Köylüler, 17 Kasım tarihinde Lüleburgaz Kaymakamlığı ve jandarma komutanlığına başvurarak durumu bildirdi. Şikayet dilekçesinde “Arıların mide bulandırıcı kimyasal kokularla zehirlenmesini ve çevrenin kirletilmesini istemiyoruz. Atıkların hızlı bir şekilde temizlenmemesi durumunda yeraltı suları ve Tatarköy Göleti suları da kirletilecektir. Atıkların hızlı bir şekilde temizlenmesini ve sorumlularının gerekli cezayı almasını talep ediyoruz” denildi.

Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yazıya göre konu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirildi. İlçe Jandarma Komutanlığı, kontrol amaçlı olarak bölgeye gönderildi. Ayrıca, cumhuriyet savcısının talimatıyla adli soruşturma başlatıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi ve Denetiminden Sorumlu Şube Müdürlüğü tarafından gönderilen bir yazıda, atığın ormanlık bir alanda bulunduğu ve bertaraf edilmesi ve atığın dökülmesine sebep olanın tespit edilmesi için Kırklareli Jandarma Komutanlığı’na, Orman İşletme Müdürlüğü’ne ve Lüleburgaz Kaymakamlığı’na yazı yazıldığı belirtildi.

Turgutbey köyünden Kenan Gören gibi köy sakinleriyle yapılan bir röportajda, jandarmanın çevre timinin sıvıyı analiz ettiği ancak sonucu paylaşmadığı belirtildi. Gören, daha sonra numuneyi özel bir laboratuvarda analiz ettirdiklerini ve sıvının krem ham maddesi olduğunu öğrendiklerini ifade etti. Gören, “Dilan Polat’ın tutuklandığı ve sorgulandığı günlerde, kremlerinin Bulgaristan’dan getirildiği ortaya çıkmıştı. Bu sıvının da köyümüze Bulgaristan’dan getirilen ham maddeler olduğunu tahmin ediyoruz. Muhtemelen Lüleburgaz çevresindeki kimya fabrikalarına getirilmiş olan sıvı, tutuklamalar ve soruşturmalar başladığında panikle bal ormanımıza dökülmüştür” şeklinde konuştu.

Gören, kamyonlar dolusu sıvı kremi köylerine yakın bir ormanlık alana döküldüğünü belirtti. Bunu çobanların gördüğünü ve köy halkına haber verdiğini söyledi. Kasım ayında yapılan şikayetin hala sonuçlanmadığını belirterek, “Eskitaşlı köyünde 350, Turgutbey köyünde ise 500 hane bulunmaktadır. Geçimimizi tarım, hayvancılık ve arıcılıkla sağlıyoruz. Arılarımız şu anda uykuda olsa da, sıvının göletimize sızmasından ve hayvanlarımızın bu sıvıyı yalamasından endişeliyiz. En büyük endişemiz ise krem atığının döküldüğü Tatarköy Göleti’ne karışarak suyumuzu ve sulama için kullandığımız arazilerimizi kirletmesidir. Ayçiçeği ve buğday üretimi yapılan köyümüzde bazı köyler üç dönem ektim yapıyor” şeklinde konuştu.

Dilan-Engin Polat çifti, kara para aklama dahil 6 suçlamayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığından dolayı 5 Kasım’da tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hapishaneden sosyal medya hesaplarında paylaştıkları lüks yaşam görüntüleriyle tanınan çift, aynı zamanda birçok güzellik merkezi işletiyordu ve kozmetik kremler de satıyordu.