Madımak Oteli Anma Programı

2 Temmuz Sivas Olayları'nın 31'inci yılında anma

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne katılanların konakladığı Madımak Oteli’nde çıkan yangın sonucunda 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 kişi olmak üzere toplam 37 kişi hayatını kaybetti. Olayın 31. yılında anma etkinlikleri düzenlendi. İlk anma programı, valilik tarafından gerçekleştirildi. Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Sivas Milletvekili Hakan Aksu, AK Parti İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ve çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan heyet, valilik binasından Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli’ne yürüdü. Anı köşesinde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı alana karanfil bırakarak dua ettiler.

Vali Yılmaz Şimşek, burada yaptığı açıklamada, “31 yıl önce bu mekanda meydana gelen acı olayın yıl dönümü. Buraya geldik, hayatını kaybeden canlar, vatandaşlar ve sanatçılar için karanfil bırakıp, onlar için dua ettik. Mekanları cennet olsun. Bu acı sadece burada hayatını kaybedenlerin yakınlarının acısı değil, hepimizin acısıdır. Tüm Sivas’ın acısı, tüm Türkiye’nin, ülkemizin acısıdır. Temennimiz; bu tür üzücü olayların, acı olayların bir daha olmamasıdır. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmemiz gerekiyor, sevgi ve kardeşlik tohumlarını tekrar yeşertmemiz gerekiyor ki aramıza nifak tohumları ekmek isteyen şer odaklarına fırsat vermeyelim” dedi.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ise olayda hayatını kaybedenlere rahmet dileyerek, “Bu acıyı sadece yaşamakla kalmıyoruz, aynı zamanda onların hatıralarını yad ediyoruz. Onlar, bizlere bir emanet bıraktılar. Bu ülkenin birliği, beraberliği, kardeşliği emanetini bıraktılar. Bu acıyı paylaşırken, yakınlarına sabır dilerken, bunu asla bir siyasi istismar konusu yapmamak, bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine mutlaka çok güçlü bir vurgu yapmak gerekiyor. Birkaç gün önce de yine yakın ilimiz Kayseri’de bu ülkenin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine, saldıran ve bu ülkenin huzurunu bozmaya çalışan çok farklı odakların olduğunu da biliyoruz. Bu ülkenin huzuruna, istikrarına, birliğine, beraberliğine kasteden her türlü şer odağının farkındayız” diye konuştu.

CEM Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş da, “Sivas’ta bu vahşeti planlayanlar, Başbağlar’da da sahnede oldular. Her iki katliamını da aynı şer odakları ve aynı kötü odaklar meydana getirdi. Bir daha böyle acı olayların yaşanmamasını niyaz ediyorum. Bu yaşadığımız acı olaylardan tecrübe edinerek, bir daha şer odaklarına asla fırsat vermemeliyiz. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını diliyorum” dedi.