“Madımak Oteli Katliamı: 30 Yılın Ardından Anma Etkinlikleri Gerçekleştirildi”

Sivas Olayları'nın 30'uncu yılında anma

Sivas ilinde, 2 Temmuz 1993 tarihinde gerçekleşen Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne katılanların konakladığı Madımak Oteli, ateşe verilmiş ve 33 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 olaya karışan kişi olmak üzere toplamda 37 kişi hayatını kaybetmiştir. Olayın 30. yılında anma etkinlikleri yapılmıştır. İlk anma programı valilik tarafından gerçekleştirilmiştir. Vali Yılmaz Şimşek, AK Parti Sivas Milletvekili Rukiye Koç, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti İl Başkanı Yusuf Tanrıverdi, İl Genel Meclisi Başkanı Hakan Akkaş, Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin, Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hakan Demirgil, Ticaret Borsası Başkanı Hayrullah Karakaya ve çeşitli kurum ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan bir heyet, valilik binasından eski Madımak Oteli olan Sivas Bilim ve Kültür Merkezi’ne yürümüştür. Heyet, binanın içerisinde 2 Temmuz 1993’te yaşamını yitirenlerin isimlerinin yer aldığı anı köşesine karanfil bırakmış ve dua etmiştir.

Sivas Valisi Şimşek, burada yaptığı konuşmada, “Bugün 2 Temmuz. Tam 30 yıl önce, bu mekanda yaşanan acı olayın yıl dönümü. Bizler de bu vesileyle bu mekana gelerek, burada hayatını kaybedenler için karanfil bıraktık. Dua ettik, Allah’tan rahmet diledik. Hepsinin mekanı cennet olsun. Allah, rahmet eylesin inşallah. Bu acı hepimizin ortak acısı. Tüm Sivas’ın ve tüm Türkiye’nin acısı. Burada hayatını kaybeden her vatandaşımızın acısını yüreğimizde hissediyoruz ve hissetmeye devam edeceğiz. Bundan sonra bu tür olayların tekrar yaşanmaması için hepimize önemli görevler düşüyor. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirmeli, birbirimize daha da yakın olmalıyız. Sevgi ve hoşgörü tohumlarını yeniden yeşertmeliyiz ki, aramıza nifak sokmak isteyen kötü niyetli güçler fırsat bulmasınlar. Bu topraklar her zaman barış ve hoşgörü toprakları olmuştur. Farklı inançlardan, mezheplerden insanlar bir arada kardeşçe yaşamışlardır. Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal, Ruhsati gibi ozanlarımız da bu toprakların sesi olmuş, hepimize barış, hoşgörü ve sevgi mesajları vermişlerdir. Bizler de bu mesajları doğru anlayıp, o yönde adımlar atmamız gerekiyor. Birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendirerek, sevgi ve hoşgörü iklimini yeniden inşa etmeli ve sürekli tutmalıyız. İnşallah bizlerden sonraki nesillere barış dolu, sevgi dolu bir dünya bırakmış oluruz” şeklinde konuştu.

Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Hasan Sezgin ise hayatını kaybedenlere rahmetle andığını ve katillerini lanetlediğini belirterek, “Bu olayı sadece Sivas’a veya Sivaslılara mal etmek yanlış olur. Bu olay, bir grubun ortaya çıkardığı bir olaydır. Ancak şunu da belirtmeden geçemem. Madımak’a üzülmek için Alevi olmamıza gerek yok. Başbağlar’a üzülmek için Sünni olmamıza gerek yok. İnsan olmamız yeterli. Hepimiz insan evlatları olarak doğuyoruz. Önemli olan insan olabilmektir. Kimimiz insan olmadan bu dünyadan göçüp gidiyor. Bu tür olayların tekrar yaşanmaması için barış ve kardeşlik fikrini yaşatmak için elbette her türlü çaba ve gayreti göstermek durumundayız. Ayrıca bu yerin isminin değiştirilerek Madımak Müzesi olarak tekrar düzenlenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.