Mahkeme Katibi Alparslan Teke’nin Zimmet Skandalı

1 milyonluk lirayı zimmetine geçiren zabıt katibi tahliye edildi

Kayseri’de Mahkeme Katibi Zimmet Skandalı

Kayseri Barosu avukatlarından Niyazi Ünalmış, bir dosyada yapmış olduğu incelemede, Kayseri 5’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tapu iptali ve tescil davası dosyasında teminat verdiği 250 bin TL’nin mahkemede görevli zabıt katibi Alparslan Teke’nin hesabına geçtiğini tespit etti. Ünalmış’ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturma kapsamında mahkeme kaleminde katibin yaptığı tüm işlemler incelenmeye alındı.

Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında gözaltı kararı verilen zabıt katibi Teke, firar etti. Hakkında yakalama kararı bulunan Teke’nin çalıştığı mahkeme kaleminde yapılan incelemede tespit edilen miktarın 1 milyon 168 bin TL olduğu, bunun 370 bin TL’sinin geri iade edildiği öne sürüldü. Ayrıca, Teke’nin Ünalmış’a teminat verdiği 250 bin TL’yi iade ettiği ancak Ünalmış’ın şikayetçi olduğu belirtildi. Aranan Teke, 19 Ocak’ta yakalandı ve mahkemeye çıkarılarak tutuklandı.

Tahliyesi için Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Teke, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Teke hakkında ‘zimmet’ suçundan dava açıldı, hakkında 5 yıldan 12 yıla kadar hapis istendi. Dava başladı ve Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanık Alparslan Teke ile şikayetçi Avukat Niyazi Ünalmış ve bazı diğer taraflar hazır bulundu.

Teke’nin suçunu kabul etmediğini belirterek tahliyesini talep ettiği duruşmada, mahkeme heyeti suçun ‘güveni kötüye kullanma’ olarak değerlendirilebileceği gerekçesiyle cezaevinde kaldığı süre göz önünde bulundurularak tahliye kararı verdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için ertelendi.

Ayrıca, başka bir soruşturma kapsamında yürütülen ek iddianamede Teke’nin ‘suçtan kaynaklanan mal varlığı delillerini aklama’ suçundan da 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle başka bir mahkemede yargılanacağı belirtildi.