Malcolm X ve Dr. Betty Shabazz Anıtı ve Eğitim Merkezi, Küresel Adalet ve İnsan Hakları İçin Bir İlham Kaynağı Oluşturuyor

Vahdettin Köşkü’nün önemli konuğu Malcom X’in kızı İstanbul'da

New York’un Manhattan bölgesinde bulunan Audubon Balo Salonu, Şahbaz’ın babasının suikaste kurban gitmesinin ardından restore edildi ve 19 Mayıs 2005’te Malcolm X ve Dr. Betty Shabazz Anıtı ve Eğitim Merkezi olarak açıldı. Erdoğan ve Şahbaz, bu merkezin içerisinde Malcolm X ve eşi Dr. Betty Şahbaz’ın hayatıyla ilgili içeriklerin sergilendiği bir müze ve genç liderlerin küresel adalet, eşitlik ve insan hakları konularında gelişmelerini amaçlayan bir eğitim kültür merkezi olarak hizmet verdiğini öğrendiler. Görüşmede, Malcolm X gibi önemli bir kişinin isminin ve mirasının yaşatılmasının önemine dikkat çeken Emine Erdoğan, aynı zamanda bu merkezle ortak çalışmalar yapma fikrini de ele aldı. Ayrıca Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak da görüşmeye katıldı.

Emine Erdoğan, görüşmeye ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımında, Şahbaz’ı Türkiye’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade etti ve “Malcolm X’in cesurca başlattığı ırkçılık ve İslamofobiye karşı direniş, küresel bir dönüşümün ilk adımı oldu. Malcolm X’in inancı ve kararlılığı, bu eğitim merkezi aracılığıyla tüm gençlere ulaşsın” dedi.

Malcolm X, hırsızlık suçuyla hapse girdiği cezaevinde Müslüman oldu ve daha sonra önemli bir siyasetçi ve insan hakları savunucusu haline geldi. 21 Şubat 1965’te Harlem’de yaptığı bir konuşma sırasında öldürüldü.