Doğu Roma Dönemine Ait Eşsiz Eser Gün Yüzüne Çıkarıldı
Mardin’de sürdürülen arkeolojik kazılarda, Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait 1500 yıllık mozaik bulundu. Nekropol, kilise, saray ve agora gibi yapıların ortaya çıkarıldığı antik kentte, şimdiye dek 10 binden fazla ok ucu, kandil ve ziynet eşyası gibi tarihi eser keşfedildi. Kazı ekibi, agorada 20’ye yakın dükkân ve atölyenin yanı sıra Roma döneminden kalma su sistemini de gün ışığına çıkardı.
“Muazzam Bir Keşif”
Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, “Damla ve dalga motifli mozaiği neredeyse hiç bozulmamış halde bulduk. Süsleme amaçlı olduğunu düşündüğümüz bu eser, yaklaşık 50 metrekarelik bir alanı kaplıyor” dedi. Gök, mozaiğin antik dönemde 2-3 kez restore edildiğini belirterek, “Tek parça halinde çıkaracağız. Ziyaretçiler için yeni bir cazibe merkezi olacak. Kazılar devam ettikçe daha fazla tarihi esere ulaşacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Antik Kentin Tarihi Önemi
Doğu Roma İmparatorluğu’nun Sasani saldırılarına karşı sınırını korumak için inşa ettiği kentte, günümüze ulaşan kalıntılar bölgenin stratejik önemini gözler önüne seriyor. Agorada yürütülen çalışmalarda, konut olarak kullanıldığı tahmin edilen yapılar da ortaya çıkarıldı. Mardin Müzesi’nin liderliğindeki kazılar, bölgenin zengin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.