“Marmara Bölgesindeki Son Deprem ve Gümüşhane’deki Sarsıntılar Hakkında Uzman Açıklamalar”

Marmara için büyük deprem yakın mı? Prof. Dr. Özener: Bir gün yaşanacak

Marmara bölgesinde yaşanan depremler hakkında Haluk Özener, CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz’a açıklamalarda bulundu. Özener, önceki depremlerin Marmara denizi içinde yer alan Kuzey Anadolu fayının güney kolunda gerçekleştiğini belirtti. Ancak, son yaşanan depremin ise kuzey kolunda meydana geldiğini ifade etti. Büyüklüğü 4.1 olan bu depremle birlikte, 10 adet artçı sarsıntının yaşandığını da aktaran Özener, “Aslında biri kuzey biri güney kolunda olan depremler” dedi.

Anadolu yakasının depremi daha çok hissetmesinin, depremin olduğu bölgeye bağlı olduğunu belirten Özener, anlatılanlar arasında binanın özelliklerinin de önemli bir etken olduğunu vurguladı. Büyüklüğü ve şiddeti farklı olan depremlerin, Marmara bölgesinde büyük bir deprem beklentisi yarattığını ancak ne zaman olacağının belirsiz olduğunu da ekledi. Özener, bu depremin gelecekte olacağına dair bir beklenti bulunduğunu söyledi ve tetikleyici olacağına dair bir tahminde bulunmanın mantıklı olmadığını belirtti.

Gümüşhane’deki son deprem hakkında konuşan Özener, yarım saatlik periyotlarla 2 deprem olma olasılığı olduğunu söyledi ve bu coğrafyada bu büyüklükte depremlerin normal olduğunu belirtti. Özener, deprem sırasında toplumun nasıl hareket etmesi gerektiği konusunda bilinçli olunması gerektiğini de vurguladı.