“Marmara Denizi’nde “Umut Pina” Projesi: Pinaların Korunması Marmara Denizi’nin Restorasyonu İçin Şart”

Marmara’nın umudu pina’dan müjde var

Marmara Denizi, 2021 yılında müsilaj salgınıyla karşı karşıya kaldı. Deniz yüzeyini kaplayan bu tabaka, sadece dibe bağımlı türlerin hayatını tehdit etmekle kalmadı, aynı zamanda deniz suyunun da kalitesini düşürdü. Bu durum, denizin restorasyonu için çalışan bilim insanlarını harekete geçirdi. Pinalar suyun filtrelenmesinde önemli bir role sahip olduğu için, Borusan Holding’in destekleriyle “Umut Pina” projesi başlatıldı.

Umut Pina projesi, yerel belediyeler, sivil toplum örgütleri ve özel sektör işbirliğiyle yürütüldü. Proje kapsamında, Prof. Dr. Mustafa Sarı ve ekibi, Marmara Denizi’nin 150 kilometrelik kıyı şeridi boyunca 80 alt bölge belirledi ve 200’den fazla dalış yaparak 30 bin metrekare alanı inceledi. Yapılan tespitler oldukça olumlu çıktı. Müsilaj öncesi yaşanan pina ölümleri durdu ve pina yavrularının sağlıklı bir şekilde yaşadığı tespit edildi. Üstelik dünya ortalamalarının çok üzerinde yoğun bir popülasyon görüldü.

Marmara’nın Umut Pina Projesi Koruma Stratejisi Geliştirme Etkinliği, Marmara Denizi’ne kıyısı olan şehirlerin temsilcileri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan temsilciler, sivil toplum örgütleri ve bilim insanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Etkinlikte, pinaların neden korunması gerektiği ve koruma stratejisinin nasıl oluşturulacağı tartışıldı.

Akdeniz’e özgü pinalar, saatte 6 litre suyu filtre edebilen 45-50 yıl yaşayabilen ve kabuk boyu 1.2 metreye ulaşabilen türlerdir. Pinalar, su arıtma cihazlarına benzer bir işlev görerek suyun kalitesini artırır. Bu nedenle, Marmara Denizi’nin restorasyonu için pinaların korunması oldukça önemlidir.